”Subventionera p-medel för alla unga upp till 25 år”

”Subventionera p-medel för alla unga upp till 25 år”
P-piller och andra hormonella preventivmedel bör subventioneras för alla unga upp till 25 år, anser ledande experter i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Arkivbild: Colourbox

Sverige har de högst aborttalen bland unga i hela EU. En av orsakerna är ett lågt användande av effektiva preventivmedel. Därför är det olyckligt att allt fler landsting tar bort subventionerna av preventivmedel, anser experter inom obstetrik, som i stället vill se ökade subventioner.

På debattplats i Svenska Dagbladet skriver barnmorskeförbundets ordförande Catharina Zätterström, tillsammans med ledande experter inom obstetrik, att subventionering av alla hormonella preventivmedel för unga upp till 25 år måste införas i hela landet. Dessutom bör kopparspiral vara kostnadsfri.

Bakgrunden är att Sverige har de högsta aborttalen bland unga i hela EU.

Orsaken till det är, enligt artikelförfattarna, att landstingen tar bort subventionerna, minskad sexualundervisning i skolorna och mytbildning om p-piller.

De skriver att det finns en oroande trend som innebär att p-piller och andra högeffektiva preventivmedel ses som något onaturligt och riskfyllt bland unga kvinnor. Medielarm om riskerna med p-piller syns direkt i minskad förskrivning och en ökning av antalet oönskade graviditeter och aborter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida