kvinnohälsa

Trumps beslut stänger abortkliniker

Trumps beslut stänger abortkliniker
Första arbetsdagen i Ovala rummet signerade den nya presidenten i USA Donald Trump ett dokument som riskerar att slå hårt mot kvinnors reproduktiva hälsa. Arkivbild:TT

Den amerikanska presidenten Donald Trump har beslutat om att återinföra den så kallade Global Gag-regeln som innebär att internationella organisationer som verkar för legal abort inte längre ska få bistånd från USA. Beslutet kommer att leda till att abortkliniker får stänga och fler kvinnor dör menar RFSU.

Omgiven av endast män signerade Donald Trump det dokument som ska se till att landets bistånd inte går till abortverksamhet, rapporterar den amerikanska nättidningen Huffington Post. Från och med nu kommer inga frivilligorganisationer som arbetar med familjeplanering få statligt stöd så länge de ställer sig positiva till abort. Tidningen uppger att de pengar som organisationerna fått hittills inte går till själva aborterna – de går till att informera och utbilda, samt att erbjuda kvinnor preventivmedel som de har råd med.

Stora risker för kvinnorna

Beslutet fick omvärlden att reagera och här i Sverige varnar bland andra riksförbundetför sexuell upplysning, RFSU, för att fler kvinnor kommer att dö i illegala aborter.

– Beslutet är ett stort bakslag mot kvinnors reproduktiva hälsa och kommer att slå hårdast mot de mest utsatta. Organisationer som arbetar med bland annat abortvård och preventivmedelsrådgivning kommer att tvingas avsluta sina verksamheter. Det i sin tur innebär att ett oräkneligt antal kvinnor kommer att dö som följd av osäkra aborter samt otillräckliga resurser och bristande hygien vid förlossningar, säger Maria Andersson, generalsekreterare för RFSU i ett pressmeddelande.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida