Väljer lugn miljö i Varberg när det är dags att föda

Väljer lugn miljö i Varberg när det är dags att föda
Nina Söderlund har kolleger och vänner som har pratat gott om förlossningen i Varberg och tänker föda där om några veckor. Foto: privat

Barnmorskan Nina Söderlund arbetar på Östra sjukhuset i Göteborg - men tycker det är för mycket sjukhuskänsla där.

Barnmorskan Nina Söderlund ska föda sitt första barn i början av maj. Hon arbetar på Östra sjukhusets specialförlossning men väljer för egen del bort klinikerna i Göteborg.

Extra stöttning

– Jag vet att många kolleger väljer att föda där de arbetar och det finns många fördelar med det. Man känner barnmorskorna, rutinerna och miljön, och det finns möjligheter till extra stöttning, säger Nina Söderlund.

Själv har hon haft svårare att bestämma sig för var hon ska föda.

– Det är för mycket sjukhuskänsla i Göteborg. Och om något skulle gå snett vill jag inte att alla kolleger känner till det då jag kommer tillbaka. Eller om något inte skulle fungera i personkemin med barnmorskan vill jag inte att det ska påverka mitt arbete.

Lugnt och trivsamt

Hon har kolleger och vänner som har pratat gott om förlossningen i Varberg. Ett studiebesök fick henne att bestämma sig för att föda där.

– Det kändes att det var en förlossningsenhet. Miljön var lugn och trivsam, på väggarna hängde tavlor som illustrerade förlossningen, partnern garanterades att få stanna kvar, och man tillät inga andra besök än partner och syskon. I Göteborg håller man inte på det, där är det rörigare och det blir mer smittspridning.

Kort inställelsetid

Men hur ser hon på att det finns mer resurser i Göteborg om något skulle gå snett?

– Barnmorskorna i Varberg har en annan kompetens än vi, barnläkaren har kort inställelsetid och de har en narkosläkare med specialutbildning inom neonatal, det ingav trygghet. Dessutom är det extremt ovanligt att det går snett.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida