sommaren 2017

Vårdförbundet begär 30 miljoner i skadestånd

Vårdförbundet begär 30 miljoner i skadestånd
Vårdförbundet kräver ett stort skadestånd av landstinget om de kortar barnmorskornas semestrar. Arkivbild: Mostphotos

Landstinget Västerbottens beslut att bara bevilja barnmorskorna tre veckors semester kan stå dem dyrt. Nu har Vårdförbundet lagt fram sitt krav på skadestånd inför tvisteförhandlingen.

Förbundet kräver 500 000 kronor i allmänt skadestånd samt 200 000 kronor till varje drabbad medlem. Det skulle bli en kostnad på över 30 miljoner för landstinget.

– Vi ser oerhört allvarligt på det som landstinget gjort. Semesterlagen har funnits länge. Man kan inte bara ta bort återhämtningen för våra medlemmar, säger Gunnar Sundin, förbundsombudsman i Västerbotten, till SVT Nyheter.

Vårdfokus har tidigare berättat om att landstinget i Västerbotten den här sommaren bara kommer bevilja barnmorskorna tre veckors semester.

– Det här är första gången i historien som Vårdförbundets medlemmar får sin semester beskuren på det här sättet. Jag vet inte om vi kan rädda den här sommaren. Men genom att tvista vill vi se till att det inte händer igen, sa Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten, när Vårdfokus intervjuade henne i förra veckan.

Tvisteförhandlingen med landstinget är planerad till den 18 maj.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida