bäckenbotten

”Vi har fått bort en del tabun”

”Vi har fått bort en del tabun”
Barnmorskan Ann Olsson är medförfattare till ny bok om förlossningsskador. Bild: Lars Rindeskog

En fungerande bäckenbotten är en viktig del av kvinnors hälsa. Äntligen börjar vården förstå det. Men mer kunskap behövs, säger Ann Olsson, barnmorska och medförfattare till en handbok om förlossningsskador.

Kvinnor pratar som aldrig förr om sina underliv. Vad är det som har hänt?
— Jag tror att vi har fått bort en del tabun, för att vi lyft fram att kvinnor faktiskt kan få problem efter att de fött barn. I dag är det inte så tabubelagt och fult längre att det råkar komma lite kiss, att det kan göra ont när man har sex. Men när det gäller problem med att bajsa har vi inte kommit lika långt.

Vad är extra viktigt för just barnmorskor att lära sig om bäckenbotten?
— Anatomin, för den är komplicerad. Och vi behöver veta att kvinnor kan ha besvär som är diffusa, som ändå påverkar dem väldigt mycket. Bäckenbotten är en så viktig del av kvinnohälsan, det har vi inte riktigt förstått förrän nu. När det kommer till förlossningsskador handlar det om att förebygga, omhänderta och följa upp. Barnmorskor finns med i alla dessa delar.

Vilka krav ställer det på vården att kvinnor i dag har högre förväntningar på ett fungerande underliv efter en förlossning?
— Vi har en viktig uppgift att lyssna på kvinnorna som söker för sina problem, bemöta dem och utreda med respekt. Det borde vara självklart, men kvinnors berättelser visar att det inte alltid är så. Vi måste tro på vad de säger, även om vi inte ser, känner eller kan förklara. Vi måste också våga ställa frågor för att visa att inget är tabu.

— Underliv och sex har länge varit ickefrågor i vården. Men äntligen börjar vi ta kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa på allvar. Något är verkligen på gång och vi får inte ge oss. jenny kallin

Om boken

Bäckenbotten och förlossningsskador. Handbok för barnmorskor
Ann Olsson (red), Cecilia Lind, Mia Fernando och Emilia Rotstein
Gothia fortbildning

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida