Kvinnohälsa

Vill se bättre uppföljning av graviditetsdiabetes

Vill se bättre uppföljning av graviditetsdiabetes
Karin Hildén såg i sina studier att graviditetsdiabetes ökar i Sverige och kopplar det till en ökande grupp utlandsfödda där det är vanligare och att befolkningen väger mer än förr. Foto: Elin Abelson

Vården behöver rutiner för att följa upp kvinnor med graviditetsdiabetes eftersom de har en ökad risk att drabbas av allvarlig hjärt-och kärlsjukdom senare i livet Ett sätt skulle kunna vara att det sker i samband med att mamman besöker barnvårdscentralen med barnet, föreslår Karin Hildén, specialistläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.

I avhandlingen Gestational diabetes, obesity and pregnancy outcomes in Sweden har Karin Hildén gått igenom alla graviditeter i Sverige under åren 1998-2012, sammanlagt över 1,2 miljoner graviditeter. Fokus för studierna har varit graviditetsdiabetes, övervikt och fetma hos kvinnan och dess påverkan på barn och mamma.

Fånga upp mammorna efter graviditen

Resultatet visar att både övervikt, fetma och graviditetsdiabetes hos kvinnor är kopplat till komplikationer för barnet, som till exempel hög födelsevikt. Mamman har högre risk att drabbas av till exempel havandeskapsförgiftning och hjärt-kärlsjukdomar senare i livet. 

– Det behöver skapas förutsättningar för en uppföljning av den här patientgruppen. Ett sätt skulle kunna vara att ha en rutin att även mamman kontrolleras när hon kommer med barnet till barnavårdscentralen. Det gäller att upptäcka sjukdomarna i tid innan man drabbas av dom, säger Karin Hildén i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida