Vill starta Barnmorskor utan gränser

Vill starta Barnmorskor utan gränser
Monika Axelsson är initiativtagare till Barnmorskor utan gränser. Foto: Elisabet Forslind

Barnmorskesällskapet i Göteborg sjösatte sin idé Barnmorskor utan gränser under de pågående barnmorskedagarna. Tanken är att speciellt lyfta arbetet med säkra aborter för världens kvinnor. Kanske blir det en undergrupp till Läkare utan gränser.

– Många engagerar sig i mödra- och barnadödligheten men ofta glöms det bort att osäkra aborter är en stor orsak till att kvinnor dör. Vi vill företräda kvinnorna i världen, visa dem att vi vet vad som händer och står på deras sida, säger en av initiativtagarna, Monika Axelsson som tills nyligen var Göteborgsbarnmorskornas ordförande.

Hon berättar att frågan funnits på styrelsens dagordning länge utan att man riktigt orkat komma till skott. I vilken form man ska verka är inte bestämt, men förmodligen inte som egen organisation.

– Kanske som undergrupp till Läkare utan gränser, kanske som ett projekt där vi stödjer organisationer som arbetar praktiskt. Det handlar om internationell solidaritet. Barnmorskornas specialkunskaper behövs i världen. Sverige ligger långt framme när det gäller behandlingsstrategier vid aborter, säger Monika Axelsson.

Med de medicinska aborternas intåg menar hon att Barnmorskor utan gränser skulle kunna bistå kolleger också i länder med abortförbud, som riskerar bestraffningar om de hjälper kvinnor med aborter.

– Det är ju inte läkaren eller barnmorskan som utför aborten då, utan kvinnan som själv tar sina tabletter. Visst är det en politiskt känslig fråga på en del håll, men motståndarna får inte hindra oss, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida