Vilseledande om naturligt preventivmedel

Vilseledande om naturligt preventivmedel
I appen räknas röda och gröna dagar ut med hjälp av exakt mätning av kroppstemperaturen. Foto: Naturalcycles

Reklamombudsmannen fäller marknadsföringen av fertilitetsappen Naturalcycles.

13 november 2015

Den omtalade appen marknadsför en metod att skydda sig mot graviditet genom att mäta kroppstemperaturen och räkna fram så kallade säkra dagar. Enligt reklamen är metoden kliniskt testad och 99,9 procent säker.

Det här är vilseledande, anser reklamombudsmannens opinionsnämnd.

Enligt företaget bakom appen ska det inte uppfattas som att appen är 99,9 procent säker, utan att det är 99,9 procent säkert att kvinnan inte blir gravid under de gröna dagarna om hon följer metoden.

Otydligt budskap

Men reklamombudsmannen anser att det budskapet är för otydligt och att man sannolikt uppfattar påståendet som att metoden är 99,9 procent säker som preventivmedel under hela kvinnans menstruationscykel.

Även Läkemedelsverket granskar appen inom en större utredning av medicintekniska produkter.

Appen Naturalcycles har omtalats som ett naturligt och hormonfritt preventivmedel. Den bygger på att med hjälp av en särskild basaltermometer mäta kroppens exakta temperatur för att på så sätt kunna identifiera när ägglossningen sker. Genom att mata in uppgifterna i appen får man fram fertila dagar respektive ”gröna dagar” då risken att bli gravid sägs vara i praktiken obefintlig.

Planerar större studie

Enligt företagets vd ska appen egentligen inte ses som en preventivmedelsapp utan en fertilitetsapp som talar om när en kvinna är fertil och när hon inte är det. Den informationen kan sedan användas för att planera graviditet eller förhindra graviditet, säger vd Raoul Scherwitzl till DN.

Han uppger också att man planerar en större randomiserad studie, i samarbete med flera sjukhus i Sverige, där appen ska jämföras med p-piller.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida