Nya Karolinska

Allt gick som det skulle när fysiologen flyttade in

Allt gick som det skulle när fysiologen flyttade in
Med mediepelaren kan Amira Soulios höja och sänka el- och nätverksuttagen. Foto: Anna Simonsson

Nu är de plats. Fysiologkliniken på Karolinska i Solna blev en av de första enheterna som flyttade in i Nya Karolinska.

Här är det verkligen nytt. Stort, rymligt, vitt och lite kalt. Hygieniskt – helt klart och därmed inga fönsterbräder med plats för blommor. Inte heller för gardiner eller textilier på väggarna. Å andra sidan finns en ljusgård i mitten med ett stort hängande ljuskonstverk som växlar färg. Det mjukar upp.

Amira Soulios, första linjens chef som tog farväl av sin gamla arbetsplats i fredags, har installerats i ett litet rum med utsikt mot ett av de hus som inte är färdiga än. Hon är nöjd. Allt gick som det skulle under helgen.

Amira Soulios tittar ut från sitt arbetsrum mot den del av Nya Karolinska som ännu inte är klar. Foto: Anna Simonsson

– Några ur personalgruppen är kvar på gamla thorax för att flytta det sista, men all utrustning som vi har beställt är på plats och fungerar som den ska. I dag har vi till och med kunnat ta emot sju-åtta akuta patienter, säger hon.

Första flytten fungerade

Vi befinner oss i hus 5 – ett av de två hus på Nya Karolinska som öppnade under helgen. Tre till kommer att öppnas under 2018. Fortlöpande rapporter från sjukhuset berättar att det har gått enligt planen. Fysiologkliniken ingick bland de enheter som fick flytta först. Om en vecka är det dags för barnverksamheten.

.

Telefoni, larm, skåp, alla lokaler – det är mycket att få grepp om.

– Det kändes lite konstigt att kliva av bussen här utanför i morse. En overklighetskänsla, men samtidigt har jag varit här så mycket så det är lite hemtamt också, säger Amira Soulios

Gott om utrymme

Inte samma mysfaktor som i den gamla thoraxbyggnaden – men många förbättringar. Små robotar som transporterar material och som artigt ber en att flytta på sig när man är i vägen. Miljöstation för sopsortering, rymliga undersökningsrum, en granskningsstation för biomedicinska analytikerna samt två stora rum där alla undersökningar kan granskas.

– Det är rymligt, men en del av lokalerna är tillfälliga och ska om ett par år inrymma en intensivvårdsavdelning. Då flyttar den del av vår verksamhet som utför akuta undersökningar till en annan byggnad.

Biomedicinska analytikerna Kami Ramak, Mahmood Farasati och Afsane Nesamabadi boar in sig i det nya fikarummet. Foto: Anna Simonsson

Amira Soulios kan inte komma på något som inte blivit som hon har hoppats. Gammal och ny utrustningen är på plats och fungerar som den ska. Det är det viktigaste. Hon gillar de små pausrummen där den som behöver en stunds vila snabbt kan dra sig undan. Förutom två sådana små pausrum har de ett stort pentry, där de har kommit överens om att äta lunch tillsammans.

De vill inte tappa bort gemenskapen i allt det rymliga.

– Nu vill vi bara få in våra rutiner och få ut all information så att alla känner sig välinformerade. Nästa vecka är vi redo att jobba som vanligt. Då kan vi börja ta emot patienter som kommer polikliniskt, säger Amira Soulios.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida