Nya Karolinska

Ser fram emot att starta om på nya sjukhuset

Ser fram emot att starta om på nya sjukhuset
På måndag ska allt vara på plats. Amira Soulios ser fram emot flytten till Nya Karolinska. Foto: Anna Simonsson

Det råder flyttfeber på Karolinska sjukhusets Fysiologklinik i Solna. Utrustningen har rengjorts, packats ner och fraktats bort. På måndag morgon ska allt och alla vara på plats på Nya Karolinska.

Det skrivs om sjuksköterskebrist och osäkert läge inför flytten till det nya sjukhuset. Men Amira Soulios, biomedicinsk analytiker och första linjens chef på Fysiologkliniken, känner spänd förväntan och tycker det ska bli roligt att få starta om verksamheten i helt nya lokaler.

Fast visst känns det lite vemodigt också.

– Jag har jobbat här i tolv år och även om det känns lite sorgligt ser jag framför allt oändliga möjligheter. Alla medarbetare är så engagerade och ger så mycket av sig själva. Vi har fått information under hela processen och haft möjlighet att påverka våra lokaler. Många har också kommit med förbättringsförslag, säger hon.

Allt är klart för flytten i helgen.

På Fysiologkliniken arbetar 15 biomedicinska analytiker, 3 undersköterskor och 12 läkare. Här utförs diagnostik på hjärta, kärl och lungor med hjälp av undersökningar som ultraljud, arbets-EKG, spirometrier och bilder med mr-kamera. Kliniken tar emot både inneliggande och patienter som kommer polikliniskt.

Strikta hygienregler

– Vi började flytta ut de känsligaste utrustningarna i tisdags. Spirometrarna måste finnas på plats ett tag för acklimatisera sig. Det sista som lämnar avdelningen är ultraljudsutrustning som kan behövas vid jourutryckning. Vi har museiföremål från 60-talet också – men allt sådant får vi inte ta med, bland annat för smittoriskens skull.

Hygienreglerna är stenhårda inför flytten. Gamla inventarier med flagnad färg får stanna där de är. Liksom pärmar med textilryggar. All annan utrustning rengörs noggrant och monteras upp lika noggrant av medicintekniker på plats.

”Blodtrycksmanschetterna”, påpekar någon. ”De borde vi väl inte slänga – de kan väl återanvändas?” Men det kan de inte. Amira Soulios är säker på sin sak; de är svettiga och ofräscha och ska i soporna.

Bara ett hundratal steg från det gamla thoraxhuset, där fysiologkliniken finns ett par dagar till, ligger Nya Karolinska. Efter de första två åren installeras de i två byggnader. En som inrymmer mottagningsdelen, med hjärtmottagning, lungmottagning och dagverksamheter. Där ska de polikliniska patienterna tas emot. I den andra byggnaden ska akuta undersökningar genomföras. Första veckan begränsar de verksamheten och tar bara emot akuta patienter.

Fler biomedicinska analytiker

En del utrustning lämnar de bakom sig. EKG-cykeln är än så länge helt okej, men måste snart uppgraderas. Gammakameran är för stor så de passar på att köpa in en smidigare och modernare variant. Personalen byts inte ut, men ska bli fler. Med större ytor ges förutsättningar att anställa fler biomedicinska analytiker. De håller som bäst på att rekrytera, berättar Amira Soulios.

– Vi byter ut trängsel till något som är rymligt, nytt och fint. Med den nya organisationen kommer vi dessutom kunna utveckla samarbeten och effektivisera patientflödena. Flytt och omorganisation ger oss möjligheter att tänka nytt, säger hon.

.

Det här är en minutiöst planerad flytt. Steg för steg har medarbetarna informerats om vad som väntar. Fem biomedicinska analytiker är sektionsledare och har arbetat intensivt med att installera, testa utrustning och göra miljöer användarvänliga för kolleger. Medicinteknikerna har sett till att alla utrustningar är konfigurerade mot nätverket.

Ingen optimal vårdmiljö

Patienterna då? I ett par veckor nu har de försökt att hålla nere antalet patienter. Intensiv flytt erbjuder ingen optimal vårdmiljö. När de kallas till Nya Karolinska kommer de att få information om vad som gäller.

– Jag hoppas att de kommer att se flytten som något positivt, även om jag kan tänka mig att viss förvirring kommer att uppstå vid första besöket, säger Amira Soulios.

För henne har vemodet börjat lägga sig. Mentalt är hon och många andra redan på plats i det nya sjukhuset. Men det är lite olika, säger hon, en del medarbetare behöver mer tid för att vänja sig. Därför har kommunikationen med personalen haft hög prioritet under hela flyttprocessen.

– Vi har haft en mängd informationsmöten, ett stort webbutbildningsmaterial och lärarledd utbildning om larm, telefoni, monitoreringssystem, översyn av lokaler – egna och generellt. Nu börjar alla bitarna falla på plats.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida