Idrottsskador

Blodprov hjälper hockeyspelare efter hjärnskakning

Blodprov hjälper hockeyspelare efter hjärnskakning
Risken för att drabbas av hjärnskakning är stor bland ishockeyspelare. Arkivbild: Mostphotos

Efter många års forskning går det nu med hjälp av ett blodprov att avgöra när en ishockeyspelare som drabbats av hjärnskakning kan börja spela igen. Den bästa skademarkören har visat sig vara proteinet Nfl.

Länge har inte minst svenska forskare försökt att hitta bra markörer i blodet för att diagnosticera hjärnskakning hos ishockeyspelare. Några av kandidaterna har varit tau, S100B och NSE. Men dessa klingar av relativt snabbt efter skadan.

Enligt en ny studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg är den överlägset bästa markören i stället proteinet Nfl, Neurofilament light. Proteinet frisätts inom en timme efter hjärnskakningen och ökar sedan över tid hos de spelare som har mer långvariga symtom, upp till en vecka efter skadetillfället.

Visar hur länge vila behövs

För att ställa diagnosen hjärnskakning behövs inga blodprover, det görs på basis av symtomen. Det som är svårare att avgöra är när exempelvis en spelare som drabbats kan börja ge sig ut på isen igen.

– Det här skulle kunna vara ett stöd och ett sätt att utvärdera om en spelare ska vila mer eller kan återgå i spel. I dag saknas ett sådant objektivt verktyg, säger Pashtun Shahim i ett pressmeddelande.

Han är läkare, forskare inom neurovetenskap och försteförfattare till den artikel om studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Neurology.

Följde lagen tre säsonger

För att ta reda på vilken av de olika markörerna som fungerar bäst har man jämfört koncentrationen av dem i blodet hos spelare i samtliga hockeylag som spelade i högsta sserien på herrsidan under tre säsonger.

Totalt omfattades 288 spelare, varav 105 drabbades av hjärnskakning. På 87 av dessa togs fyra blodprover: 1, 12, 36 och 144 timmar efter hjärnskakningen. Ett femte prov togs när de återgick i spel.

På så vis kunde man jämföra koncentrationer i blodet av olika biomarkörer både direkt efter händelsen och över tid. Resultaten visar att det var nivåerna av proteinet Nfl som tydligast kunde kopplas till skadenivå.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida