Budgetunderskottet i Jämtland Härjedalen

De manifesterade mot tätare helgschema

De manifesterade mot tätare helgschema
Barnmorskan Anna Jansson (rosa jacka) var en av talarna under helgens manifestation i Östersund. Foto: Marie Birkl

 "Nej till varannan helg". Under lördagen samlades ett par hundra sjuksköterskor, barnmorskor och annan vårdpersonal på Stortorget i Östersund. Tillsammans uttryckte de sin besvikelse över regiondirektörens besparingsåtgärder.

– Många har redan lämnat sjukvården. Införandet av tjänstgöring varannan helg kommer inte att leda till några besparingar. I stället kommer ännu fler att lämna vården på grund av besparingsåtgärderna.

Det säger barnmorskan Anna Jansson som arbetar på kvinnokliniken vid Östersunds sjukhus. Hon är förtroendevald för Vårdförbundet på sin arbetsplats.

Även barnen deltog i manifestationen. Foto: Marie Birkl

Som Vårdfokus tidigare berättat har regionstyrelsen i Jämtland Härjedalen, på förslag från regiondirektören Hans Svensson, beslutat att scheman med tjänstgöring varannan helg ska införas på hela Östersunds sjukhus. Det är en av åtgärderna i ett besparingspaket som nu genomförs för att komma till rätta med regionens budgetunderskott.

Höll tal

I samband med manifestationen i lördags var Anna Jansson en av dem som höll tal till de övriga plakat-bärarna på torget. Huvudbudskapet var att de besparingsåtgärder som beslutats inte kommer att få avsedd verkan.

– Ett av skälen till att tjänstgöring varannan helg införs är för att man vill minska på beroendet av hyrpersonal. Vi tror istället att det här kommer att leda till att ännu fler flyr från vården, säger Anna Jansson.

.

Förutom att personalen tvingas arbeta fler helger ska antalet medarbetare inom regionen minskas med ett hundratal, främst visstidsanställda. Vissa vårdcentraler och mottagningar läggs ner.

– Våra medlemmar är arga och förbannade. Här pratar regionen om att man ska vara en attraktiv arbetsgivare. Det här är så långt ifrån att vara attraktiv som det bara går, sa Vårdförbundets ordförande i Jämtland, Roger Bergebo, i samband med att regionstyrelsen godkände regiondirektörens krav på åtgärder.

Han var en av talarna vid lördagens manifestation, som inleddes och avslutades på Stortorget – efter att de som deltog marscherat genom centrala Östersund.

Ilskan mot att tvingas arbeta varannan helg var stor. Foto: Marie Birkl

Anna Jansson säger sig inte vara någon expert på hur man ska kunna minska på kostnaderna, men liksom många av hennes kollegor tycker hon att regionen sparar på fel sätt.

”Spara på administrationen”

– Kanske kunde man spara lite mer på administrationen. Jag har inga siffror att gå på, men jag har en känsla av att där finns det alltid pengar: till kommunikationsavdelningen, regionutvecklingen och you name it. Vad jag förstår ska de anställa ytterligare några konsulter som ska se över budgetunderskottet. Vad kostar inte det?

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida