Pristagare

Decenniets biomedicinska analytiker utsedda

Decenniets biomedicinska analytiker utsedda
Lena Morgan, Kristina Malm Janson och Michel Silvestri. Foto: Privat och Ulf Huett

De tog slutkampen för att biomedicinsk analytiker skulle bli ett legitimationsyrke. Nu har Lena Morgan, Kristina Malm Janson och Michel Silvestri utsetts till decenniets biomedicinska analytiker.

Det är Styrelsen för IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, som för första gången delar ut den fina titeln.

– Det känns helt enormt. Jättemånga jobbade jättelänge med legitimationsfrågan, men det lossnade när jag, Kristina och Michel höll på, säger en glad Lena Morgan över telefon.

Beskrev yrket

Hon jobbade på Vårdförbundet på den tiden och tillsammans med sina kolleger och medpristagare samarbetade hon med regeringens utredare och lobbade för att biomedicinsk analytiker skulle bli ett legitimationsyrke – vilket skedde 2006.

Nyckeln till framgång tror hon var att de lyckades beskriva att biomedicinska analytiker kan finnas inom många olika specialiteter men ändå är ett och samma yrke. De fick också fram hur viktiga arbetsuppgifterna är för patienternas diagnos och säkerhet.

Har du något extra fint minne från den här tiden?
– Det var den dagen då vi satt i riksdagen och beslutet togs om att vi skulle bli ett legitimationsyrke. Det var jättestort.

Vad har legitimationen betytt för yrket?
– Att vi fått samma status som övriga legitimationsyrken, att vi blivit erkända. Nu är vi med mer i alla sammanhang och vårdprocesser. Det var lättare att hoppa över oss tidigare, då vi fanns med i personalstatistik under rubriken ”övrig personal”. Nu finns vi på ett annat sätt.

Kan bli bättre

Trots detta kan Lena Morgan tycka att kunskapen om biomedicinska analytiker och vad professionen gör och bidrar med fortfarande är för dålig.

– Det är synd att man fortfarande ser jobbannonser där det står ”biomedicinsk analytiker eller liknande”. Det säger man inte om några andra legitimationsyrken. Det finns fortfarande lite att jobba på där och jag tror tyvärr inte att legitimationen gjort något för lönerna.

Hyllade på Facebook

I dag arbetar Lena Morgan som projektledare på SIS, Michel Silvestri som enhetschef på Laboratoriemedicinskt Centrum Gotland och Kristina Malm på Vårdförbundet.

Ska ni ses och fira den fina utmärkelsen på något sätt?
– Jag fick ett meddelande från Kristina om att vi borde göra det. Vi har redan blivit hyllande på Facebook, att vi är värda det, jättekul och grattis. Vi känner oss verkligen uppskattade och jag blir ödmjuk inför att det vi gjort faktiskt betyder något för många. Det var nog något bra vi gjorde i alla fall, säger Lena Morgan.

På IBL:s årsmöte den 4 maj nästa år kommer decenniets biomedicinska analytiker att uppmärksammas och hyllas ännu mer.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida