Betald specialistutbildning

Ingen biomedicinsk analytiker ville gå AST-utbildningen i Kalmar

Ingen biomedicinsk analytiker ville gå AST-utbildningen i Kalmar
Tora Elfversson Dahlström, vice ordförande i Vårdförbundet i Kalmar, tycker att det är tråkigt att ingen biomedicinsk analytiker har sökt AST-utbildningen.

Landstinget i Kalmar var först med att införa AST, akademisk specialistutbildning, för biomedicinska analytiker. Men inte en enda sökte den plats till utbildningen för cytodiagnostiker som arbetsgivaren hade satt av pengar till i höst.

– Det är jättetråkigt att ingen velat satsa på det här. Trots att centrumchefen varit ute på alla kliniker för att få någon att söka tjänsten har ingen gjort det. Men utbildningen ligger i Stockholm, många har familj och har väl känt att det blir för tufft, säger Tora Elfversson Dahlström, vice ordförande för Vårdförbundets avdelning i Kalmar och själv biomedicinsk analytiker.

Kalmar var det landsting som var först med att införa AST, akademisk specialisttjänstgöring, för sjuksköterskor. I våras blev landstinget också först med att teckna ett avtal med Vårdförbundet om AST för biomedicinska analytiker.

– Det känns fantastiskt kul, sade ordföranden i Vårdförbundet Kalmar, Michelle Dobos Sandell, den gången. Speciellt glad var hon åt att arbetsgivaren var villiga att köra igång redan till hösten.

Så blir det alltså inte. Det är arbetsgivaren som avgör vilken typ av kompetens som behövs. En AST-tjänst var vikt för den som var villig att läsa utbildningen till cytodiagnostiker vid Karolinska institutet i Stockholm. Trots att arbetsgivaren förutom full lön också var villig att betala för boende och andra omkostnader nappade inte någon på erbjudandet.

För sjuksköterskor finns det i dag cirka 35 AST-tjänster i Kalmar. Till dessa har det varit så många sökande att arbetsgivaren har varit tvungen att prioritera vilka som ska få dem.

Från Vårdförbundets sida tycker man att även lönen behöver diskuteras. Även om utbildningen är betald så satsar individen av sin tid och bidrar med viktig kompetens till verksamheten.

– Vad vi vet har arbetsgivaren inte diskuterat vad som ska hända efter utbildningen i form av löneutveckling, utökade ansvarsområden och vidare kompetensutveckling eller inrättandet av särskilda specialisttjänster för cytodiagnostiker, säger Tora Elfversson Dahlström som tror att det hade lett till ett ökat intresse för att specialistutbilda sig.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida