Ett embryo blir till

Ett embryo blir till
Det tog ett år innan Linda Lindstedt var mogen för det svåraste momentet, att med hjälp av joystick och mikroskop försöka para ihop de ständigt rörliga spermierna med äggen. Foto: Anders Olsson

Tidigt bestämde sig Linda Lindstedt för att det var provrörsbefruktning hon ville jobba med. Det har hon inte ångrat.

— Fråga mig inte varför, men en dag ringde jag bara hem till min dåvarande pojkvän och sa att det var embryologi jag ville satsa på. Ungefär som att man plötsligt får för sig att spela golf eller skaffa sig en undulat, säger Linda Lindstedt när vi träffar henne på en av Malmös två privata IVF-kliniker, Cura Öresund.?

Hit kommer par som har svårt att få barn men som av olika anledningar inte kan få hjälp av den offentligt drivna vården.??

Linda har själv en son på tre år som hon fått genom provrörsbefruktning och nu väntar hon ett syskon till hösten. Men de egna IVF-graviditeterna har ingenting med hennes arbete att göra. När Linda för sju år sedan började som embryolog hade hon ingen aning om att hon själv inte kunde få barn utan hjälp. ?

— Nej, men efter det har jag både hjärtat och hjärnan med mig i arbetet. Jag visste även tidigare hur jobbigt det kan vara för patienterna, men det kom mig så mycket närmare efter att jag själv hade drabbats.?

Efter utbildningen till biomedicinsk analytiker arbetade Linda på mikrobiologen vid sjukhuset i Malmö. När hon ett år senare började på en IVF-klinik för att läras upp till embryolog tyckte hon genast att det var roligt — men otroligt mycket att hålla ordning på.?

— Det var så mycket som var nytt för mig. Och så sker allt i skarpt läge. När patienterna väl är under behandling har man bara en chans på sig och allt måste gå rätt till. ?

Linda beskriver utförligt hur hon gör för att ta emot, rena och selektera de bästa spermierna från mannen via mikroskopering. Detta samtidigt som kvinnan ligger i operationsrummet strax intill och personal står beredd för att ta vara på alla ägg som har gått att få fram. ??

Vid en standard-IVF läggs ägg i en odlingsskål med spermier för att befruktningen ska ske av sig själv. Men i de flesta fallen injiceras en spermie i varje ägg. Dagen efter kontrolleras om befruktning skett och att embryot sedan delar sig.?

Det är den svåraste delen. För att få göra det måste man ha jobbat här i minst ett år, berättar Linda och visar hur hon via ett mikroskop och med hjälp av joysticks styr två pipetter för att få tag i de ständigt rörliga spermierna, varav en ska föras in i ägget.?

— Det är nog det jag gillar mest, att nästan ingenting av det vi gör är automatiserat. Varje moment är ett hantverk i sig. Det, plus den goda anda som råder inom och mellan yrkesgrupperna på kliniken, gör att jag trivs så bra med det jag gör. Varje gång det lyckas för paret känner jag mig lika stolt över mitt yrke.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida