Patientsäkerhet

Felaktiga analyser av cellprov eftergranskas

Felaktiga analyser av cellprov eftergranskas
Företaget granskar varje år cirka 13 000 cellprover åt Sahlgrenska. Arkivbild: Mostphotos

Ett företag som granskar cellprover åt Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg hittar färre avvikande prover än förväntat. Hittills har cirka 80 provsvar hittats där bedömningen kan ifrågasättas. Sjukhuset inleder nu en eftergranskning av fler provsvar. UPPDATERAD KL 11:37

Det var i samband med en kvalitetsuppföljning som Sahlgrenska universitetssjukhuset upptäckte att det privata företaget Aleris, som granskar en viss del av de gynekologiska cellproverna i Göteborg, hittar färre avvikande prover än vad som kan förväntas rent statistiskt.

För att minimera risken för att fler felaktiga provsvar har lämnats ut har sjukhuset startat en utredning för att efterkontrollera fler cellprover.

Hur många som ska granskas är oklart, men av de totalt cirka 60 000 cellprover som varje år tas för screening inom Storgöteborg lämnas 13 000 till den externa leverantören Aleris.

Cellförändringar som inte upptäckts

I den kvalitetsuppföljning som gjordes hittades nära cirka 80 provsvar där den bedömning som gjorts av företaget inte stämde överens med Sahlgrenskas efterbedömning.

I 39 fall sågs cellförändringar som inte upptäckts av Aleris. I de övriga har det inte gått att bedöma proverna.

De kvinnor som berörs har kallats till en förnyad provtagning eller till en gynekologisk undersökning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida