Studenters villkor

Gillar inte motkrav för betald utbildning

Gillar inte motkrav för betald utbildning
Anna Karin Ulander avråder studenter från att skriva på kontrakt där de förbinder sig att arbeta hos arbetsgivaren efter examen. Foto: Anna Olsson

Region Gävleborg erbjuder dem som går sista året på biomedicinska analytikerutbildningen en månadslön på 18 000 kronor. Motkravet är att de förbinder sig att arbeta i regionen i minst två år efter examen. Det gillas inte av Vårdförbundet.

För sjuksköterskor är sådana här avtal inget nytt, det har till och från förekommit i många landsting.

Men Vårdförbundets studenthandläggare, biomedicinska analytikern Anna Karin Ulander, har aldrig hört talas om att biomedicinska analytikerstudenter erbjudits dem tidigare.

Avråder studenterna

Hennes råd till studenterna är dock att inte skriva på.

– Det råder stor brist på biomedicinska analytiker i dag, så vi förstår att arbetsgivaren kan komma med olika typer av erbjudanden. Och vi har ingenting emot att studenterna får betalt under studietiden. Men vi avråder från kontrakt där de förbinder sig att arbeta efter avslutad examen, säger hon.

Hennes argument är att för en bra arbetsgivare är det inga problem att få människor att vilja arbeta hos dem och att stanna kvar.

Beroende på hur avtalet är formulerat riskerar man dessutom att halka efter i löneutvecklingen, påpekar hon.

Men för studenten handlar det ju om rätt mycket pengar som hen slipper att ta studielån för. Vad är problemet om studenten ändå har tänkt arbeta hos just den arbetsgivaren efter studietiden?

– Man vet aldrig vad som händer i livet. Vårdförbundet har lokalt suttit i förhandlingar för att hjälpa medlemmar som av olika anledningar har försökt att bryta den här typen av kontrakt, säger Anna Karin Ulander.

Juridiskt bindande

En vanlig föreställning är att avtalen inte skulle vara juridiskt bindande. Men enligt Vårdförbundets jurist, Jeanette Lindgren Dahlin, stämmer inte det. Den som avbryter sin anställning riskerar att bli återbetalningsskyldig.

– Innan du skriver på är det därför viktigt att du granskar kontraktet noga och verkligen tänker igenom om det är det här du vill, säger Jeanette Lindgren Dahlin.

Bland sjuksköterskestudenter brukar den här typen av avtal lite slarvigt kallas för ”slavkontrakt”.

Den etiketten tycker Region Gävleborgs kompetensförsörjningsstrateg Jens Kandén är missvisande.

– I mina ögon är det här en väldigt bra förmån som vi är stolta över. Alternativet är ju att medarbetaren tar studielån. Vi tror att det här är en jättebra sak, för båda parter, säger han.

Tidigare försök misslyckades

Redan för ett par år sedan erbjöds tillsvidareanställda undersköterskor i Region Gävleborg att få betalt under hela utbildningen om de läste till biomedicinska analytiker. Men utbildningen blev aldrig av eftersom det inte fanns tillräckligt många intresserade som uppfyllde de formella behörighetskraven.

Nu provar man alltså i stället med att locka studenter som redan läser till biomedicinska analytiker och som tidigare har praktiserat eller jobbat på något av laboratorierna i regionen.

Hur många som fått erbjudandet är oklart, men hittills har fyra studenter nappat och skrivit på kontraktet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida