IBL

Hon är ny ordförande för biomedicinska analytikerna

Hon är ny ordförande för biomedicinska analytikerna
Pirrig och förväntansfull tar Maysae Quttineh över ordförandeskapet för IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap.

I går valdes Maysae Quttineh från mikrobiologen i Jönköping till ny ordförande i biomedicinska analytikernas yrkesorganisation IBL. Det hon brinner mest för är att alla ska kunna kompetensutveckla sig.

– Det känns lite nervöst med allt ansvar som det här innebär. Men samtidigt är jag väldigt taggad på uppgiften, säger Maysae Quttineh som sent på onsdagseftermiddagen valdes till ny ordförande för IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap.

Utvecklingsledare på Qulturum

Till vardags har Maysae Quttineh två jobb. Halva tiden arbetar hon som biomedicinsk analytiker och processamordnare för molekylärdiagnostiken på mikrobiologiska laboratoriet på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Den andra halvan arbetar hon som utvecklingsledare på Region Jönköpings utvecklingscentrum Qulturum.

Det var i samband med IBL:s årsmöte på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm som hon valdes att efterträda den tidigare orföranden Agneta Colliander, som lett organisationens arbete de senaste fem åren.

Agneta Colliander var i många år biträdande verksamhetschef för laboratoriemedicinska kliniken på Örebros universitetssjukhus. Hon var också den första i landet som lyckades skapa en masterutbildning för biomedicinska analytiker. Strax efter årsskiftet gick Agneta Colliander i pension. Därför lämnar hon nu också sin roll som ordförande i IBL.

Maysae Quttineh har länge engagerat sig för att synliggöra laboratoriemedarbetarnas kompetens och erfarenheter för andra professioner i vården och för att deras kunskaper och erfarenheter ska användas så att de kommer patienterna till godo. 

Hon sitter i Equalis styrelse sedan 2017 och startade under 2018 ett kvalitetsnätverk för kvalitetssamordnare.

Blev årets bubblare

När Vårdförbundet för några år sedan delade ut det stora Vårdförbundspriset utsågs Maysae Quttineh till en av årets bubblare. Orsaken var att hon i flera projekt hade visat hur den personcentrerade vården kan utvecklas genom att ta vara på de teoretiska och praktiska expertkunskaper som just biomedicinska analytiker har.

– För mig är en viktig fråga varför man som biomedicinsk analytiker ska engagera sig för sin profession och vara med i IBL. Det handlar om att bygga upp yrkesidentiteten och vara stolt över sitt yrke. Det ska vara självklart att vara med, både för att  utvecklas i sin profession men också för att kunna vara med och utveckla vården, säger Maysae Quttineh.

”Nödvändigt med specialistutbildning”

IBL har tillsammans med Vårdförbundet länge drivit kravet på en reglerad specialistutbildning för biomedicinska analytiker på universitets- och högskolenivå. Men i den utredning som regeringen tillsatte 2017 för att se över specialistutbildningarna för sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor fanns biomedicinska analytikerna inte med.

– Men som jag ser det är det nödvändigt med en reglerad specialistutbildning även för biomedicinska analytiker. Både tekniken och forskningen utvecklas hela tiden. I dag räcker det inte med att bara jobba på. För att vården ska utvecklas behövs det också biomedicinska analytiker med specialistkompetens, säger Maysae Quttineh.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida