Hon fick pris för hjärtundersökningar på distans

Hon fick pris för hjärtundersökningar på distans
Mona Olofsson arbetar med att utveckla ultraljudsundersökningar på distans i Västerbotten. Foto: Privat

Biomedicinska analytikern Mona Olofsson fick tillsammans med Kurt Boman ta emot Vitalis-stipendiet.

10 april 2014

– Det är jätteroligt, jag kan knappt fatta att det är sant att vi vann, säger en glad Mona Olofsson på telefon.

Vårdfokus har tidigare skrivit om ultraljudsroboten som gör att hjärtpatienter kan undersökas på distans. Konceptet har testats och använts i ett samarbete mellan sjukstugan i Storuman och forskningsenheten i Skellefteå.

Stipendium på 25 000 kronor

Innovatörerna bakom det så kallade Cardista-konceptet är Kurt Boman, professor emeritus, och Mona Olofsson, biomedicinsk analytiker och forskningssköterska i Skellefteå.

I går kväll fick de ta emot stipendiet, som delades ut under den pågående Vitalis-mässan i Göteborg. Stipendiet på 25 000 kronor går till medarbetare som har utvecklat it-tillämpningar med klara nyttoeffekter för vård och omsorg.

Ny studie publiceras

Mona Olofsson hoppas att det här ska ge ytterligare en skjuts framåt för projektet med hjärtundersökning på distans.

– Jag hoppas att landstinget ska satsa på att verkligen börja använda sig av det och att det får spridning även utanför Västerbotten, säger hon.

Till sommaren publiceras en ny randomiserad studie där arbetssättet har jämförts med traditionellt omhändertagande av patienter med hjärtproblem.

– Vi ser ju att det fungerar så himla bra. Tiden för patienten kortas dramatiskt genom undersökning på distans, säger Mona Olofsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida