Kvaliteten framför allt

Kvaliteten framför allt
När Karl-Axel Kristiansson går i pension vill han vara säker på att någon med rätt kompetens tar över hans uppgifter, för patienternas skull. Foto: Anders Olsson

Efter 37 år som neurokirurgisk ultraljudsspecialist lämnar snart Karl-Axel Kristiansson sitt jobb. Han månar om att någon med rätt kompetens tar över.?

4 november 2015

Vi träffas i hans rum på tionde våningen i den betongkoloss som går under namnet Skånes universitetssjukhus i Lund.?

På en av hyllorna ovanför skrivbordet står ett fotografi av tre personer som tar emot ett pris för utvecklandet av ett pulsationsindex. Med hjälp av det kan man beräkna trycket i hjärnan. Karl-Axel var bortrest den dagen då fotot togs, annars skulle även han ha funnits med. Det var nämligen han som utförde samtliga av de 658 ultraljudsmätningar som låg till grund för indexet, som används än i dag. ?

Ända sedan Karl-Axel första gången satte sin fot på neurokirurgen har han trivts i sin roll som klinikens alldeles egna biomedicinska analytiker. I dag, 37 år senare, finns det ingen i Sverige som har lika stor erfarenhet av intra­kraniella ultraljudsundersökningar som Karl-Axel.

??Han är stolt över sitt jobb och vet att läkarna litar på hans bedömningar. Faktum är att när han någon gång är borta från arbetet är det få som rätt kan tolka de transkraniella doppler-bilder som han åstadkommer, bilder som många gånger ligger till grund för vilken behandling patienten ska få.?

Men på senare tid har Karl-Axels vurmande för noggrannhet och kvalitet fått sig en törn. Inom en inte alltför snar framtid går han i pension. I stället för att leta efter en ny biomedicinsk analytiker vill ledningen att han lär upp ett antal undersköterskor som redan är anställda på kliniken. Det har han sagt nej till.

??Karl-Axel har svårt att förstå ledningens inställning. Hans bestämda uppfattning är att det krävs vissa grundläggande medicinska kunskaper för att rätt kunna utföra, bedöma och kritiskt granska de avancerade undersökningar som han trots allt ansvarar för.?

Visst, han är medveten om att det är brist på biomedicinska analytiker, men han har svårt att föreställa sig att någon med enbart gymnasial utbildning skulle föreslås ta över en läkares arbete bara för att det råder brist på doktorer.?

— Det finns en anledning till att vi är legitimerade. Och jag övertygad om att det finns biomedicinska analytiker utbildade på ultraljud som skulle vara intresserade av det här jobbet om man bara ansträngde sig för att leta.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida