sommaren 2020

Marie slog larm om arbetsbelastningen på labbet

Marie slog larm om arbetsbelastningen på labbet
Marie Karlsson har haft tre veckors semester i sommar uppdelat på två perioder. Foto: privat.

Sina första två semesterveckor ägnade biomedicinska analytikern Marie Karlsson åt att slå larm om krisen på Sahlgrenskas labb när coronaproverna bara vällde in. De högsta cheferna lyssnade först när facket gjorde skyddsrond och tidningarna började skriva.

— Det här är en sommar jag sent kommer att glömma, säger Marie Karlsson.

Hon arbetar på Klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Helt utan förvarning, en måndag i början av juni, började det plötsligen välla in prover för PCR-analys av pågående covidinfektion. Under några veckor ökade antalet prover i Västra Götalandsregionen tills de var uppe i 20 000 per vecka.

Ställde om till skiftarbete

— Högsta ledningens bild var att vi hade hög kapacitet och kunde ta emot hur många prover som helst. Men ingen hade frågat oss eller lyssnat på våra chefer. Situationen blev fruktansvärd och omöjlig att hantera. De första dagarna fick vi stanna till tio-elva på kvällarna, säger Marie Karlsson.

Labbet ställde snabbt om till skiftgång, men samtidigt saknades personal och det blev många övertidstimmar varje dag. Personal från andra laboratorier på sjukhuset fick komma in och hjälpa till med att förbereda prover för analys.

När Marie Karlsson gick på två veckors semester efter midsommar bestämde hon sig för att försöka nå ut med hur pressad deras situation var.

Färre provtagningar

— Jag tog kontakt med media och Vårdförbundet. Jag ägnade i princip hela semestern åt detta. Till slut, efter en helsida i GP och en akut skyddsrond, så drog de äntligen i bromsen, berättar hon.

Västra Götalandsregionen beslutade att bromsa antalet provtagningar och situationen för personalen på labbet blev bättre.

— Det var mycket lugnare när jag kom tillbaka två veckor senare, men vi har naturligtvis haft mycket att göra hela sommaren ändå. Nu är antalet coronaprover på ungefär samma nivå som i maj. Men samtidigt börjar andra prover att öka. Vårdskulden ska betalas av och vi ska hantera det också. Det blir en tuff höst efter en oerhört slitsam sommar, säger Marie Karlsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida