flyktingvård

Mer provtagning bakom ökning av resistenta bakterier

Mer provtagning bakom ökning av resistenta bakterier
Med fler provtagningar av riskpersoner har också fler fall av resistenta bakterier upptäckts. Arkivbild: Mostphotos

Fler människor på flykt har sökt sjukvård och antalet provtagningar har ökat. Det kan vara en orsak till att antalet fall av multiresistenta bakterier ökat de senaste månaderna, enligt Folkhälsomyndigheten.

8 januari 2016

Som Vårdfokus rapporterat tidigare har antalet fall av den fruktade multiresistenta ESBL carba ökat under 2015. Det gäller även andra resistenta bakterier som MRSA och ”vanlig” ESBL.

Orsaken är troligen framför allt att sjukvården har provtagit fler patienter där det funnits särskilda riskfaktorer för multiresistenta bakterier, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Provtagning för resistenta bakterier ska göras bland annat när en patient ska läggas in på sjukhus och om det finns särskilda riskfaktorer som exempelvis sjukvård utomlands de senaste månaderna, förekomst av sår eller flykt från krig.

Att hitta bärare av resistenta bakterier är viktigt, betonar Folkhälsomyndigheten. På sjukhus vårdas många svårt sjuka patienter som är mottagliga för infektioner och därför vidtas särskilda åtgärder för att minska risken för smittspridning.

Risken för smittspridning ute i samhället bland friska personer bedöms dock som liten.

Folkhälsomyndigheten ska nu analysera siffrorna närmare och publicera en rapport i början av juni.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida