Naturligt med höga glukosvärden under förlossningen
De höga glukosnivåerna gör att bröstmjölken blir söt och barnen pigga, visar ny forskning. Det förklarar också varför insulinbehandlade kvinnor med diabetes är så svårbehandlade och deras barn ofta blir slöa efter förlossningen.
Biomedicinska analytikern och medicine doktorn Anitha Risberg vid Luleå universitet har i en ny studie undersökt hur kortisol- och glukosvärdena ser ut hos 50 fullt friska gravida kvinnor strax före, under och efter förlossningen.
Hennes resultat visar att nivåerna av stresshormonet kortisol är dubbelt så höga som normalt, upp till tre timmar efter förlossningen. Kortisolet produceras i moderkakan för att öka prestationsförmågan. När det kommer ut i blodbanan fördubblas även glukosnivåerna, vilket gör att barn som ammas direkt efter förlossningen blir pigga.
Glukosnivåerna hos mamman klingar sakta av och cirka 27 timmar efter förlossningen är de nere i normala nivåer.
Gravida kvinnor med diabetes typ 1 är ofta svårinställda. Deras blodsockervärden hålls nere med hjälp av insulin, vilket enligt Anitha Risberg förklarar varför deras barn i regel är slöa direkt efter förlossningen.
– I och med studiens resultat kan även kvinnor med diabetes tillåtas ha naturligt förhöjda glukosvärden efter förlossningen. Det skulle kunna ha en positiv effekt på barnen och göra dem mindre slöa. Men det behöver studeras ytterligare, säger Anitha Risberg.
Studien – Elevated glucose levels in early puerperium, and association with high cortisol levels during parturition – är publicerad i Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation.