IFBLS 2018

Nu leder Anne världens biomedicinska analytiker

Nu leder Anne världens biomedicinska analytiker
Anne Lindgren Berndt är glad och stolt över att ha blivit vald till ordförande för biomedicinska analytikernas internationelle yrkesorganisation IFBLS. Foto: Anders Olsson

I dag blev det klart. Från och med nu och två år framåt leds biomedicinska analytikernas internationella yrkesorganisation IFBLS av Anne Lindgren Berndt från Sverige.  

– Det känns, ja vad känns det. Jo det känns – gott!

Svaret dröjer en bra stund. Anne Lindgren Berndt, legitimerad biomedicinsk analytiker, cytodiagnostiker och förbundsombudsman på Vårdförbundet, är trött men samtidigt lite uppspelt.

Vi träffas högst upp i den stora byggnad i centrala Florens som sedan i lördags varit fylld av biomedicinska analytiker från hela världen.

Hennes dagar har varit fyllda av möten, föreläsningar, workshops och en rad praktiska arrangemang som måste till för att en stor tillställning av det här slaget ska fungera.

34 länder

I dag valdes hon till ordförande i en organisation som representerar 38 yrkesorganisationer i 34 länder.

– Det har hänt så mycket omkring mig hela tiden, så jag har inte riktigt haft tid att känna efter. Men nu när kongressen närmar sig sitt slut har jag kommit till en punkt där det nästan bara känns roligt.

Under två års tid har hon varit så kallad president elected inom IFBLS. Den som blir vald till det förbereds för att ta över ordförandeskapet vid nästa kongress. I Anne Lindgren Berndts fall innebär det att hon nu tar över efter norskan Marie Nora Roald.

Känner sig redo

– De här två åren tillsammans med Marie och styrelsen har gjort att jag är så redo som jag kan vara. Men det har varit två år av nervositet inför den här rollen.

Ett av Marie Nora Roalds mål var att skapa expertgrupper med frivilligt anslutna biomedicinska analytiker som kan vara med och påverka de beslut som tas inom exempelvis Världshälsoorganisationen, WHO. Det har hon också lyckats med. I dag finns ett fungerande sådant nätverk inom IFBLS. Hon har även tagit många initiativ för att styra upp själva organisationen.

Allt är inte förverkligat ännu. En av Anne Lindgren Berndts uppgifter blir att fullfölja alla de projekt som påbörjats eller ligger i startgropen. Men som ny ordförande vill hon också sätta ett eget avtryck i organisationen. Framför allt vill hon förbättra kommunikationen med de många organisationer som ingår i IFBLS.

Annes hjärtefråga

– Det kommer att bli min hjärtefråga. Jag tror att vi måste bli ännu bättre på att lyssna på våra medlemsorganisationer, så att vi får en klarare bild av vad som händer globalt inom vår professions verksamhetsområden. Vi tror att vi vet, men det behöver bli tydligare. När vi påstår någonting inom exempelvis WHO måste vi vara säkra på att vi talar för medlemmarnas och biomedicinska analytikernas sak.

Till president elected i IFBLS styrelse valdes Alan Wainwright från Storbritannien.

IFBLS 2018

  • International federation of biomedical laboratory science, IFBLS, ordnar vartannat år en världskongress där biomedicinska analytiker från hela världen strålar samman för att presentera och ta del av andras forskning och utveckling.
  • Förra gången hölls kongressen i Japan, i år är Italienska Florens värd. Om ytterligare två år hålls den i Danmarks huvudstad Köpenhamn.
  • För närvarande är 38 yrkesorganisationer från 34 olika länder medlemmar i IFBLS.
  • Men alla som besöker kongressen är inte medlemmar i organisationen. I år deltar biomedicinska analytiker från totalt 52 länder.
  • Årets kongress pågår 22-26 september.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida