folkhälsa

Nytt system upptäcker utbrott tidigt

Nytt system upptäcker utbrott tidigt
Parasiten Cryptosporidium låg bakom det stora magsjukeutbrottet i Skellefteå. Foto:Marianne Lebbad, Smittskyddsinstitutet

Det stora magsjukeutbrottet i Skellefteå 2011 hade kunnat upptäckas tidigare och begränsas kraftigt om Folkhälsomyndighetens nya system "Hälsoläge" hade funnits redan då.

27 april 2017

”Hälsoläge” är ett nytt system för att få tidig information om pågående sjukdomsutbrott som Folkhälsomyndigheten ansvarar för. Genom att dagligen analysera information från samtal till 1177 Vårdguiden kan man snabbt upptäcka till exempel utbrott av magsjuka och sätta in åtgärder.

18 500 fick magsjuka

Om det här systemet hade funnits 2011 då Skellefteå drabbades av ett stort magsjukeutbrott så hade det besparat många människor lidande och samhällskostnader på omkring 100 miljoner kronor. Det visar en studie som gjorts av forskare vid Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheten i Västerbotten.

Totalt drabbades 18 500 personer av utbrottet som orsakades av parasiten Cryptosporidium i dricksvatten. Det dröjde flera månader innan utbrottet upptäcktes och lokaliserades. Om ”Hälsoläge” hade varit i drift hade man tidigt kunnat se både att det var ett magsjukeutbrott i Skellefteå och att det troligtvis berodde på att vattnet från Aborrverket var kontaminerat.

Viktig information

– Denna information är så klart extremt viktig för att snabbt kunna vidta åtgärder, säger Pär Bjelkmar, utredare på Folkhälsomyndigheten och en av forskarna bakom studien.

Beräkningar visar att utbrottet kunde ha begränsats till cirka 2 300 fall och besparat samhället en kostnad på cirka 100 miljoner kronor.

Hälsoläge

Hälsoläge är en tjänst för bevakning och bedömning av utbrotts- och hälsorisker baserat på samtal och orsaker till kontakt med 1177 Vårdguiden på telefon.

Varje natt importeras avidentifierad information om föregående dags samtal till 1177 Vårdguiden och systemet analyserar automatiskt om det finns förhöjda nivåer jämfört med vad man kan förvänta sig för vissa symtom. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida