Oroande många fall av diarré på Östersunds sjukhus

Oroande många fall av diarré på Östersunds sjukhus
Ovanligt många fecesprover odlas nu för att kartlägga de många fallen av Clostridium difficile. Foto: Helena Mirsch

Utredning ska kartlägga hur allvarligt utbrottet av Clostridium difficile är.

16 januari 2014

Östersunds sjukhus har just nu många fler fall än normalt av tarmbakterien Clostridium difficile bland patienterna. Nu görs en utredning för att kartlägga vilken typ av Clostridium difficile det handlar om och hur omfattande utbrottet är.

Prover granskas i Örebro

Prover har skickats till Örebro som är det laboratorium i landet som gör typbestämning. Det är även Örebro som granskar proverna från Växjö där man haft ett allvarligare utbrott av den mer aggressiva varianten Clostridium difficile typ 027, som Vårdfokus berättat om tidigare.

Clostridium difficile är en tarmbakterie som kan växa till och orsaka tarmkatarr i samband med antibiotikabehandling. Symptomen är oftast lindriga med diarré, men kan ibland bli allvarliga. Bakterien smittar dels från miljön, exempelvis en dåligt rengjord toalett. Dels mellan människor.

Svar om en vecka

– Det är inte ovanligt att även friska har denna bakterie i tarmen, men vid antibiotikabehandling slås många av kroppens goda bakterier ut och Clostridium difficile kan växa till i antal, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare vid Östersunds sjukhus.

I slutet av nästa vecka räknar han med att få svar på de prover som skickats till Örebro.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida