patologi

Personalbrist på patologen försenade 350 provsvar

Personalbrist på patologen försenade 350 provsvar
Cirka 350 provsvar från den patologiska enheten i Region Skåne blev på grund av bristen på personal allvarligt försenade. Arkivbild: Mostphotos

På många håll i landet råder det stor brist på personal inom patologin. Så även i Region Skåne, där cirka 350 provsvar blev ovanligt mycket försenade.

Att så många provsvar inte hade analyserats och blivit besvarade i tid i höstas upptäcktes i början av 2016. Arbetsgivaren startade då en utredning som visade att en av de patologer som hade ansvaret för proverna inte hade hunnit med sitt jobb, utan att meddela någon om det.

”Händelsen är så allvarlig att den bör leda till en lex Maria. Och jag vill att Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) gör en bedömning, skriver chefläkaren Mats Widerström i den anmälan som han nyligen har skickat till Ivo.

Vårdfokus har tidigare berättat hur bristen på såväl patologer som biomedicinska analytiker har lett till problem på flera patologiska enheter i landet. Bland annat på patologen i Region Skåne där arbetsbelastningen varit mycket hög under en längre tid. Detta samtidigt som antalet remisser bara under det senaste året ökat med cirka åtta procent.

I sin anmälan till Ivo förklarar chefläkaren att det naturligtvis inte går att utesluta att någon av patienterna som väntat skadats av de förlängda svartiderna. Men han tillägger att man trots stora ansträngningar inte hittat något sådan fall.

Åtgärder ska ha vidtagits för att inte händelsen ska upprepas, men av anmälan framgår inte vad dessa åtgärder består av.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida