Långtidssymtom

Så kan du träna luktsinnet efter covid

Så kan du träna luktsinnet efter covid
Att dagligen lukta på olika saker med tydlig doft är ett sätt att träna för den som drabbats av anosmi, förlust av luktsinnet. Foto: Getty images

Nu finns en guide för luktträning på 1177. Biomedicinska analytikern Charlotte Cervin-Hoberg på Sus i Lund har varit med och tagit fram den.

Förlust av lukt och smak är ett av de vanligaste symtomen vid covid-19. För en del kvarstår besvären långt efter att de tillfrisknat.

I Community-studien, som Vårdfokus berättat om tidigare, undersöktes långtidsbesvär bland vårdpersonal. 26 procent av de som haft covid-19 rapporterade minst ett långtidsbesvär som varade mer än två månader. Vanligast var just förlust av lukt och av smak.

På Skånes universitetssjukhus i Lund arbetar biomedicinska analytikern Charlotte Cervin-Hoberg med luktträning. Det går ut på att man regelbundet och systematiskt luktar på samma saker för att träna upp sitt luktsinne så att det kan fungera normalt igen.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Men den här hjälpen finns bara vid ett fåtal kliniker i landet så därför har Skånes universitetssjukhus tillsammans med Karolinska institutet tagit fram guiden för luktträning som nu finns på 1177.

I guiden beskrivs hur man väljer ut dofter att träna på, hur ofta och hur lång tid man ska ägna åt luktträningen. Men det gäller att ha tålamod, att återfå luktsinnet kan ta tid, även om man tränar kan det dröja en-två månader.

Luktträning

  • Välj ut fyra-sex dofter som du ska lukta på.
  • Bra dofter att träna på kan vara vaniljpulver, honung, sylt, jordnötssmör, hackad vitlök, ketchup, kaffe, olika kryddor. Även tvål eller hushållsprodukter som har en tydlig doft.
  • Tänk på att inte välja produkter som innehåller alkohol, till exempel parfymer eller deodoranter.
  • Lukta på dina utvalda dofter två gånger varje dag. Morgon och kväll under cirka 10-15 minuter.
  • Lukta på varje doft i cirka 10 till 20 sekunder. Koncentrera dig på doften och hur du minns att den borde dofta.
  • Se till att du inte blir störd så att du kan koncentrera dig på dofterna.

En mer detaljerad beskrivning finns på 1177.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida