Säkrare provsvar med global färgstandard
För första gången finns det nu en global rekommendation för vilken färg korkarna på provrören ska ha beroende på vilka tillsatser de innehåller. Den nya standarden gör det möjligt för upphandlarna att ställa krav på hur rören ska vara färgkodade.
– Vi ser det framför allt som en framgång för det preanalytiska arbetet och patientsäkerheten. Det här gör att provsvaren blir tillförlitligare, säger biomedicinska analytikern Ewa Larsson som är samordnare för laboratoriemedicinen i Uppsala-Örebroregionen.
Tillsammans med kollegan Kerstin Nordlöf vid Laboratoriemedicin Västerbotten och Swedish standards institute, Sis, har hon i många år arbetat för att korkarna på provrören ska vara färgade på samma sätt beroende på vilka tillsatser de innehåller. Exempelvis att provrör med litiumheparin med gel ska ha en ljusgrön kork och EDTA en lila.
Svensk standard sedan fem år
De var båda med och tog fram den svenska färgstandarden SS 872805:2012 för fem år sedan. Denna gjorde det dock inte möjligt för upphandlarna att kräva att vissa färger på korkarna skulle motsvara ett visst innehåll.
Vissa vårdgivare har av kostnadsskäl valt andra färger på korkarna. Det har inneburit ett merjobb på de medicinska laboratorierna som tvingats testa innehållet i rören för att vara säkra på vilka tillsatser de innehållit.
– Det är viktigt att provsvaren blir rätt. ”Skräp in skräp ut” accepteras inte på ackrediterade laboratorier, säger Ewa Larsson.
Möjligt ställa krav
Den svenska standarden har nu omarbetats till den internationella Iso-standarden 6710:2017.
– Med den nya Iso-standarden för engångsbehållare för provtagning av venöst blod kan upphandlarna för första gången ställa skallkrav på hur alla vacuumrör ska vara färgkodade. Det har inte varit möjligt tidigare, säger Ewa Larsson.
Fakta Sis
- Swedish standards institute, Sis, är en ideell förening som driver och samordnar standardiseringen i Sverige.
- Sis är medlem i och representerar Sverige i den europeiska standardiseringsorganisationen CEN och den globala organisationen Iso.
- Förutom Sis finns två ytterligare svenska standardiseringsorganisationer: Svenska informations- och telekommunikationstandardiseringen, ITS, och Svensk elstandard, SEK.