Student

Stora avhopp bland de som ska bli biomedicinska analytiker

Stora avhopp bland de som ska bli biomedicinska analytiker
Många biomedicinska analytikerstudenter fullföljer inte utbildningen. Arkivbild: Mostphotos

Fyra av tio som börjar studera till biomedicinsk analytiker tar inte examen efter tre år. Det visar nya siffror från Universitetskanslersämbetet. Barnmorskestudenter tar tvärtom ut sina examensbevis i hög grad.

14 december 2017

Mellan åren 2000 till 2011 ökade antalet studenter på biomedicinska analytikerprogrammet från 300 till 500. Samtidigt är det en av de yrkesutbildningar där flest hoppar av eller inte klarar sin utbildning i tid.

När Universitetskanslersämbetet, UKÄ, listar hur många studenter som tar ut sin examen vid de största högskoleutbildningarna med yrkesexamen hamnar biomedicinska analytikerprogrammet på plats 20 av 25.

Barnmorskor i topp

Nästan högst upp, på tredje plats hamnar barnmorskestudenterna. Tillsammans med läkarstudenterna plockar nästan 90 procent av dem ut sin examen.

Det framkommer i den rapport över genomströmning på högskolor och universitet 2015/16  som UKÄ publicerar i dag.

Rapporten visar att:

  • 58 procent av dem som började studera till biomedicinsk analytiker läsåret 2010/11 tog ut sin examen tre år senare. Examensfrekvensen är högst bland kvinnor och det är också dem som dominerar på utbildningen, 76 procent av studenterna är kvinnor.
  • På grundutbildningen till sjuksköterska var examensfrekvensen högre, 74 procent tog sin examen på tre år, men det har minskat över tid. I början av 2000-talet var det ungefär 80 procent.
  • Antalet nybörjare på specialistsjuksköterskeutbildningarna har ökat de senaste åren från 1 600 till 2 000 studenter.
  • 80 procent av dem som läser till specialistsjuksköterska slutför också sin utbildning. Även här är flest kvinnor, drygt åtta av tio studenter. Eftersom sjuksköterskor läser sin specialistutbildning på deltid kan UKÄ inte se om de slutför sina studier inom de beräknade ett till två åren.
  • Drygt 70 procent av de som läser till röntgenssjuksköterska tog sin examen utan avbrott.

Flest kvinnor

På samtliga yrkesutbildningar är det fler kvinnor än män som slutför sina studier.

Myndigheten har i denna rapport inte analyserat orsakerna till varför studenterna fullföljer utbildningen utan avbrott eller avhopp. Det kan du läsa mer om här:

Det här ökar oddsen för att studenterna hoppar av

 

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida