Löner

Svårt att nå 28 000 för nya biomedicinska analytiker

Svårt att nå 28 000 för nya biomedicinska analytiker
Natavan Seidova går femte terminen på biomedicinska analytikerprogrammet.

Av ett nittiotal biomedicinska analytiker som tog examen i våras lyckades endast sju få minst 28 000 kronor i månaden på sitt första jobb. Det visar en enkät som gjorts bland dem som är aktiva följare av Facebook-kampanjen "Inte under 28 K".

11 september 2018

– Självklart är vi missnöjda. Vi kämpar för att vi ska uppskattas mer och att arbetsgivaren ska se vad vi gör. Därför tycker jag att många fler borde ha fått 28 000 kronor i ingångslön.

Det säger Natavan Seidova som tillsamman med Hadir Osman tagit över ansvaret för Facebooksidan Inte under 28K – Nationell lönekampanj för biomedicinska analytiker. Båda går termin fem på biomedicinska analytikerprogrammet vid Karolinska institutets campus i Huddinge.

  • Av de 91 nyexaminerade biomedicinska analytiker som hittills besvarat enkäten fick 7,7 procent minst 28 000 kronor i ingångslön.
  • 37 procent fick mellan 26 000 och 27 000 kronor.
  • 50 procent fick mellan 23 000 och 25 000 kronor.

– Vad det beror på att inte fler fått bättre betalt vet jag inte. Men det kan vara för att lönekampanjen är ganska ny. Därför har kanske inte chefer hunnit se trenden att fler nyexaminerade vill ha högre löner, säger Natavan Seidova.

Hon berättar att hon, Hadir Osman och följarna på Facebook nu ska prata ihop sig för att skapa en strategi för att gå vidare med kampen för högre löner.

Carla Vestin, som var med och startade kampanjen, lyckades själv få 27 000 kronor i månadslön.

Kampanjen startades förra hösten, av dåvarande studenterna Carla Vestin och Vanessa Hallström som tog examen i våras. Ingen av dem lyckades med att få en ingångslön på 28 000, utan fick nöja sig med 27 000.

Carla Vestin känner sig ändå rätt tillfreds.

– Det är en tuffa marknad. Jag fick min beskärda del av intervjuer inom Stockholms läns landsting. Genomgående möttes jag av välmenande chefer som själva är biomedicinska analytiker men som måste följa riktlinjer uppifrån. Som mest blev jag erbjuden 25 500, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida