Internationellt

Framtidens ledare tar plats

Framtidens ledare tar plats
Sjuksköterskorna Regina Soka Mankhamba, 36 år, från Malawi, Nthabiseng Letumanyane, 26 år, från Lesotho och Jennifer Amono, 37 år, från Uganda har mycket gemensamt. Foto: Jenny Kallin

Kvinnliga sjuksköterskor i Afrika kämpar mot hierarkier, även inom de egna sjuksköterskeorganisationerna. Nu vågar Jennifer Amono från Uganda ta plats, tack vare Vårdförbundets ledarskapsprogram.

15 november 2016

När Jennifer Amono från Uganda reser sig från stolen och går och ställer sig framför hela gruppen i konferensrummet så är det med ett stort stolt leende. Hon gjorde inte sådant här tidigare, berättar hon. Stärkt i sin roll har hon vågat utmana hierarkier inom sin egen organisation. Hon har blivit motarbetad av både kvinnor och män med makt men fortsatt upprepa vad hon står för och vad hon vill.

– Nu pratar jag inför publik och jag känner att jag kan dela mina idéer med andra, säger hon.

Utmanar männen

Under tre år har Vårdförbundet tillsammans med den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN drivit ett ledarskapsprojekt i Afrika, som utmanat hierarkier. Sjuksköterskorna som deltagit kommer från fack- och yrkesförbund i sex afrikanska länder: Etiopien, Uganda, Zambia, Malawi, Swaziland och Lesotho.

Målet var från början att alla deltagare skulle vara blivande ledare – och kvinnor. Men ambitionen fick ändras till minst hälften kvinnor när det visades sig vara svårt att få manliga sjuksköterskor med makt att lämna plats åt yngre engagerade kvinnliga sjuksköterskor längre ner i organisationernas hierarkier.

Ny styrka

Kommunikation, förhandlings- och argumentationsteknik. Genom att stärka ledarskapet stärks också organisationerna, det är den grundläggande tanken med projektet som har ett engelskt namn, Leadership in negotiations, LiN.
I helgen hölls en avslutande workshop i Johannesburg i Sydafrika, där deltagarna fick berätta hur de utvecklats och förändrats av ledarskapsprogrammet.

Viktig ögonkontakt

Regina Soka Mankhamba från Malawi lyfter fram en sådan enkel sak som att hon numera tittar folk rakt i ögonen. När hon blir utsatt för påtryckningar, misstänksamhet och raljerande kommentarer för att hon är en yngre kvinna som vill ta plats, då tar hon inte åt sig längre.

– Jag tänker att det inte har med mig att göra. Och jag blir inte heller arg på samma sätt som jag kunde bli tidigare. Jag släpper den känslan och fortsätter att samarbeta och vara professionell, säger hon.

Ökat självförtroende gav henne mod att söka ett nytt bättre jobb – som hon fick. Hon har också tagit ett lån och byggt ett hus till familjen.

Hjärtat klappar

Nthabiseng Letumaayane från Lesotho kämpar fortfarande med nervositeten, ovan vid att göra sin röst hörd. Men hon berättar att hon vågar betydligt mer nu än tidigare. När hennes arbetsplats, ett mindre sjukhus på Lesothos landsbygd, fick besök av en minister tidigare i höstas hade hon nytta av verktygen som hon fått under ledarskapsprojektet. På kort tid förmedlade hon snabbt och tydligt vad hon och hennes kolleger på sjukhuset behöver. Därefter blev hon intervjuad i TV.

– Mitt hjärta klappar fortfarande 50 till 80 procent snabbare när jag står inför folk och pratar, men nu är det normalt och inte lika skrämmande, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida