ledarskap

”Jag ser det inte som olika sidor”

”Jag ser det inte som olika sidor”
Maria Bäckman var ordförande för Vårdförbundet Västernorrland 2009-2016 men är verksamhetschef i Region Västernorrland sen i somras. Foto: Marlene Axemo Gode, Region Västernorrland

Maria Bäckman var ordförande för Vårdförbundet avdelning Västernorrland i sju år. Nu har hon gått över till arbetsgivarsidan och blivit länsverksamhetschef för kardiologkliniken i Region Västernorrland.

4 november 2019

Hur var det att byta sida?
– Jag får ofta den frågan och brukar svara att jag ser det inte som olika sidor. Vi vill alla ha god patientsäkerhet och bra arbetsmiljö och villkor för personalen. Att sitta i samråd med tidigare fackliga kolleger fungerar bra när man har respekt för varandras roller. Och så måste man kunna skilja på sak och person.

Vad innebär ditt nya jobb?
– Jag ska hålla ihop verksamheterna vid våra tre sjukhus i Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik. I min organisation ingår flera olika enheter, jag har åtta enhetschefer. Det ska bli spännande att få vara med och driva utvecklingen.

Vilken nytta har du av att ha varit fackligt aktiv i så många år?
– Som facklig har man stort fokus på arbetsmiljö och patientsäkerhet, dessutom kan jag ju regionen och arbetsgivarna, känner många människor och har brett kontaktnät.

Region Västernorrland har många problem att brottas med, inte minst ekonomin. Hur ska du klara det?
– Även jag ligger minus och det beror till stor del på att vi har så många stafettsjuksköterskor. Det kostar och vi måste jobba aktivt på flera plan för att komma till rätta med det. Vi har bland annat ett projekt under ett år på avdelningar i Sollefteå där sjuksköterskor får ett lönetillägg på 5 000 kronor. Det har gjort att vi kunnat rekrytera nio sjuksköterskor till kardiologavdelningen.

Apropå löner, hur klarar ni att leva upp till avtalet med Vårdförbundet?
– Vi har ju att förhålla oss till avtalet och vad som är beslutat lokalt och de pengar vi fått att fördela. Hela ledningsgruppen har jobbat mycket med vilka som ska anses särskilt yrkesskickliga och få mer än övriga.

Räcker pengarna?
– Det finns väl ingen chef som inte skulle önska sig mer. Vi vet ju vilken kompetent personal vi har och hur hårt de sliter.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida