Områdescheferna i Sundsvall får inte hjälp av kommunen

Områdescheferna i Sundsvall får inte hjälp av kommunen
Alldeles för mycket av områdeschefernas tid går till att försöka få tag på personal till alla arbetspass. Arkivbild: Mostphotos

Kommunens åtgärdsförslag räcker inte för att återupprätta områdeschefernas skadade förtroende för sin arbetsgivare.

Områdescheferna för hemtjänsten i Sundsvall orkar inte längre med sin arbetsbörda. Det berättade Vårdfokus om för att par veckor sedan. Nu har Vårdförbundet träffat kommunens chefer för att höra vad de tänker göra åt saken.

Vårdförbundets ordförande i Västernorrland, Maria Bäckman, är inte nöjd efter mötet med kommunen som hölls i fredags.

– De presenterade en åtgärdslista men det fanns inte mycket konkret i den. Det mest konkreta var väl att de ska se över om det går att förenkla ett administrativt förfrågningsunderlag som i dag tar alldeles för stor del av chefernas tid, säger hon.

Skadat förtroende

Åtgärderna är inte tillräckliga och både cheferna och Vårdförbundets förtroendevalda är besvikna. Enligt Maria Bäckman är chefernas förtroende för arbetsgivaren skadat och de åtgärder som presenterades har inte ändrat på det.

– Cheferna har tappat arbetsglädjen och det behövs mer än så här för att de ska återfå den.

Fyra saker är särskilt viktiga för cheferna inom hemtjänsten i Sundsvall: Tid att utöva sitt ledarskap, lagom stora grupper att leda, förenklad administration och hjälp med att rekrytera personal.

– I dag går alldeles för mycket av deras tid åt till att försöka få tag på personal till förmiddagen, eftermiddagen och natten. När de inte lyckas måste de beordra den ordinarie personalen och det är inte bra – varken för cheferna eller för medarbetarna, säger Maria Bäckman.

Vad som händer nu är inte klart. Vårdförbundets diskussioner med arbetsgivaren fortsätter, men vilka krav som ska ställas är inte klart.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida