Prisad för sin tydlighet

Inger Axelsson, chef för Brämaregårdens vårdcentral på Hisingen, har utsetts till årets primärvårdschef av Västra Götalandsregionen.

Nominerad av sin personal för sin förmåga att få alla att känna sig sedda och bekräftade. Och för sin tydlighet.

— Jag har 40 personer i personalgruppen och då är det viktigt att vara tydlig. Jag vill ha öppen kommunikation och högt i tak. Det kan vara ett himla liv i gruppen, men det kommer aldrig tråkigheter efteråt.

Inger Axelsson är inte en person som fasar för de svåra samtalen. Att ha rätt känsla för att säga saker även om de är obekväma tror hon är en läggningsfråga, men också något hon har lärt sig — både i ledarskapsutbildningar och under sina 15 år som chef.

— Att komma med tråkiga besked är inte så svårt när jag, och personalen, förstår det rimliga i det.

Men hon förbereder sig.

— Inför känsliga samtal brukar jag gå igenom i huvudet när och på vilket sätt det ska göras.

Något magplask i chefskarriären?
— Det kan hända att jag tappar tålamodet när jag tycker att det tar för lång tid att få saker gjorda. Själv är jag en ”doer” som snabbt får saker ur händerna. Å andra sidan ger jag personalen mycket ansvar. Jag litar på dem och förutsätter att de gör det de ska.

Pris är bra — men att vara chef i primärvården är inget glamourjobb, säger Inger Axelsson. Patienter, personal, politiker — och hela samhället — ser till att det är ständig rörelse.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida