ledarskap

Vårdförbundet: ”Vi behöver prata mer om chefsmobbning”

Vårdförbundet: ”Vi behöver prata mer om chefsmobbning”
-Det här är en fråga som vi behöver lyfta i Vårdförbundet, säger Marlene Furbeck.

Chefer pratar väldigt sällan om att de utsätts för mobbning. Det här är en fråga som Vårdförbundet behöver lyfta, säger chefsspecialist Marlene Furbeck.

– Jag har haft samtal med chefer som blivit utsatta för mobbning. En blev mobbad av sin högre chef, som bland annat undanhöll viktig information. En annan hade medarbetare som gick förbi henne till en högre chef. Den personen hade det jättetufft, vi hade flera stödjande samtal, men det slutade med att hon sade upp sig.

Läs också: Alla kan bli mobbade – även chefer

Marlene Furbeck är, tillsammans med Annika Cederholm, chefsspecialist på Vårdförbundet. Visst får de samtal som rör mobbning, men det är ändå inte så ofta.

– Det här är en fråga vi behöver prata mer om, att också chefer är utsatta. Det finns ju någon slags skam och skuld i att bli mobbad. Det är som att man ska klara av allt som chef. Men mobbning ska ingen utsättas för, inte heller en chef, säger Marlene Furbeck.

Hon menar att det är viktigt att titta på organisationen och inte personen. Många gånger handlar det om otydliga mandat och otillräckligt stöd. I Vårdförbundets chefsenkät visade det sig att många upplever otydligheten som ett stort problem.

Från Vårdförbundets sida vill man gärna lyfta frågan om chefsmobbning och önskar att fler medlemmar som utsätts hör av sig.

– Vi kan ge stödsamtal och coacha dem och om det går så långt att det blir en förhandling kan vi stötta så att det blir ett så bra avslut som möjligt.

Vårdförbundet kontakt

Vårdförbundets chefsrådgivning når du som medlem via Vårdförbundet Direkt på webben eller telefon 0771-630630.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida