Akutkrisen

Röntgensjuksköterskorna har svårt att hinna ifatt

Röntgensjuksköterskorna har svårt att hinna ifatt
Röntgensjuksköterskan Catrine Westien på Södersjukhuset menar att det höga tempot riskerar att går ut över patientsäkerheten.

Krisen på akuterna drabbar även röntgen. På Södersjukhusets röntgensavdelning har trycket ökat markant det senaste året. Trots att röntgensjuksköterskan Catrine Westien gör sitt bästa för att beta av de långa listorna med patienter som ska undersökas hinner hon sällan i fatt.

13 januari 2017

Härom natten fick Catrine Westien ta med sin kollega in på akuten för att själva hämta de patienter som skulle röntgas. Normalt är det personalen på akuten som ska köra in patienterna till röntgenavdelningen som ligger vägg i vägg. Genom att hålla koll en elektronisk tavla på väggen ska de se när patienterna har fått en tid för undersökning.

”Som ett slagfält”

Catrine Westien beskriver det hon såg inne på akuten ”som ett slagfält” och det fanns inte en chans för personalen att ha tid med vare sig koll på tavlan eller att transportera patienter till röntgen.

– Så ska det ju inte vara. För vår del innebar det att vi fick lämna vår tredje kollega ensam inne hos oss och det är inte bra. Men vad gör man, om patienterna inte får sin röntgenundersökning blir de liggande på akuten och tar plats. Samtidigt händer det lika ofta att vi har patienter väntandes i korridorerna hos oss när vi inte hinner med, berättar hon.

Ska hjälpa alla

Som samordningsansvarig sjuksköterska på akutröntgen vid Södersjukhuset är det hennes uppgift att boka in alla akuta röntgenundersökningar som beställs på sjukhuset. Det handlar om allt från skallskador till benbrott och misstänka blindtarmar. Därtill kommer de akuta undersökningarna ”på huset”- prematura barn som behöver lungröntgas och patienter på intensiven som ska få drän.

– Jag tycker själv att jag är stresstålig och klarar det ganska bra. Men det finns inga andningshål överhuvudtaget. Så fort vi har lyckats beta av några på listan kommer 15 nya remisser. Det känns som att vi tar ett steg fram och två tillbaka.

Hon säger att hon är orolig för sina kollegers skull – hur länge ska de orka. De har redan en röntgensjuksköterska som gick in i väggen för en månad sedan och hon är rädd att det kommer bli fler. Framför allt tänker hon på de som är nya i yrket, hur länge blir de kvar överhuvudtaget?

Saknas röntgensjuksköterskor

Catrine Westien har arbetat på Södersjukhuset sedan 90-talet. Hon är 61 år och för tillfället sjukskriven för tennisarmbåge. Hon funderar på om det kan bero på alla tunga lyft i jobbet. Vore det inte för att hon trivdes så bra skulle hon inte stannat kvar.

Även om januari normalt är en tuff månad inom akutsjukvården med vinterkräksjuka, influensa och fula frakturer så har Catrine Westien aldrig upplevt något liknade. Tempot har skruvats upp rejält under det senaste året, bland annat undersöker de många fler barn i dag.

– Att röntga en 3-åring är inte samma sak som en vuxen, det tar tid.

Hon berättar att röntgenavdelningen på Södersjukhuset har åtta så kallade jourgrupper, men ingen av dem är fullbemannad. Det är det som är problemet.

– Om vi bara hade en bättre grundbemanning skulle vi hinna med det vi ska. Det skulle leda till ett bättre flöde så väl på akuten som på sjukhuset i stort med kortare vårdtider. Två röntgenssjuksköterskor till per jourpass, det är allt vi behöver. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida