ISRRT. Röntgensjuksköterskor på väg mot större självständighet

ISRRT. Röntgensjuksköterskor på väg mot större självständighet
Röntgensjuksköterskor samlas i dag i Helsingfors, huvudstaden i "de tusen sjöarnas land".

I dag startar röntgensjuksköterskornas världkongress i Helsingfors med representanter från bland annat Sverige. Vårdfokus är på plats och rapporterar.

Vartannat år arrangeras världskongressen ISRRT, the International Society of Radiographers and Radiological Technologists, som samlar deltagare från nästan 60 länder. I år är Finland värdnation och huvudstaden Helsingfors platsen där det händer.

Sprida kunskap och forskningsresultat

Kongressen är något av en julafton för alla radiografer, den internationella beteckningen på röntgensjuksköterskor, eftersom den särskilt inriktar sig mot dem. Med start i dag kommer trender, det senaste inom forskning och rapporter från den kliniska verkligheten att presenteras.

– Det är ett bra forum att sprida ny kunskap och forskningsresultat, säger Berit Björkman, röntgensjuksköterska som så sent som i förra veckan disputerade med sin avhandling.

På lördag ska hon föreläsa om barns upplevelser av röntgenundersökningar och hur viktigt det är att man kommunicerar med barnet på dess nivå.

Utveckling mot mer självständighet

Dagen efter, på söndag, föreläser en annan svensk, nämligen Bodil Andersson som är ordförande för Svensk förening för röntgensjuksköterskor. Hennes föreläsning ligger i ett block som handlar om forskning och evidens, ett ämne som diskuterats flitigt de senaste åren då det finns mycket kvar att göra inom radiografin.

En annan intressant föreläsare som drog fullt hus under röntgenveckan i Göteborg för två år sedan är Imelda Williams. Hon är docent vid Monash University i Australien och har studerat ”beskrivande radiografer”, som handlar om att röntgensjuksköterskor får behörighet att diagnostisera standardbilder av hela skelettet. Dessutom har de eget patientansvar och både ledarskap och forskning ingår i deras jobb.

– Detta är något som har väckt mycket entusiasm hos oss i England och som ni i Sverige jobbar hårt för att få, säger Richard Evans, chef för the Society and college of radiographers i Storbritannien, ett kombinerat fackförbund och yrkesorganisation.

Teknik i utvecklingsländer

Dessutom kommer en mängd föreläsare från hela världen att berätta om sina olika verkligheter, till exempel hur man i utvecklingsländer hanterar tekniken.

Världskongressen i Helsingfors arrangeras för 18:e gången. Den håller på 12-15 juni och årets tema är hur man optimerar vården. Vårdfokus är där och rapporterar löpande här på vår webbplats.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida