Nyutbildade röntgensjuksköterskor bättre på mammografi

Nyutbildade röntgensjuksköterskor bättre på mammografi
En nederländsk studie visar att nyutexaminerade gör färre misstag vid mammografi. Arkivbild: Colourbox

Tar bättre bilder än erfarna. Det oväntade resultatet presenterades i dag på den europeiska röntgenkonferensen i Wien.

Cary van Landsveld-Verhoeven vid det nationella centret för bröstcancerscreening i Nederländerna är själv förvånad över vad hennes studie visar.

– En förklaring kan vara att erfarna röntgensjuksköterskor får mindre tid för att göra mammografi. En annan att de, tvärtemot vad man kan tro, tappar sina kunskaper med tiden, säger hon till Vårdfokus.

Den stora nederländska studien presenterades i dag på the European Congress of Radiology, ECR, som hålls i Wien. Nyutbildade röntgensjuksköterskor jämfördes med erfarna när det gäller att ta bilder vid mammografiundersökningar och det visade sig att de förstnämnda oftare lyckades ta bra bilder.

– Bilderna behövde inte vara perfekta, men tillräckligt bra för att accepteras av röntgenläkaren, säger Cary van Landsveld-Verhoeven.

Regelbundna kunskapskontroller

Skillnaden mellan grupperna var nästan tio procent och bröstmuskeln var den största källan till bilder som inte gick att använda.

– Erfarna gjorde fler allvarliga fel när det gällde att positionera rätt, säger Cary van Landsveld-Verhoeven.

Enligt henne visar studien att det behövs regelbunden vidareutbildning och kontroller för att upprätthålla kunskapen hos röntgensjuksköterskorna.

Positioneringen vanligaste felet

En annan studie gjord i Norge, som också presenterades på ECR i dag, bekräftar att positioneringen är den största felkällan. I studien fick kvinnorna välja om de ville genomgå den vanliga standardiserade mammografiundersökningen eller en 3D-undersökning (tomosynthesis). Sedan analyserades de bilder som inte gick att använda.

Resultatet visar att fel position var den i särklass vanligaste orsaken till att man måste ta nya bilder i båda undersökningsgrupperna. Det följdes av fel på utrustningen och att patienten rörde sig.

Det var dock färre fel bland 3D–bilderna och därför dras i den norska studien slutsatsen att 3D–undersökningar kan införas utan att antalet bilder som inte går att använda för den skull ökar.

Fakta ECR

  • För tjugonde året i rad arrangeras European Congress of Radiology, ECR, i Österrikes huvudstad Wien.
  • Det är en av de största medicinska kongresserna i världen och lockar över 20 000 deltagare ur olika yrkesgrupper.
  • Kongressen pågår 6-10 mars.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida