Röntgenveckan i Uppsala har startat

Röntgenveckan i Uppsala har startat
Röntgenveckan hålls 2-6 september. Gunnela Örnberg, avgående ordförande för Svensk föreningen för röntgensjuksköterskor, ska bland annat tala om karriärvägar. Foto: Paulina Holmgren

Idag, måndag, mjukstartar den årliga Röntgenveckan. Årets tema är tumörsjukdomar men ett annat stort ämne är karriärvägar för röntgensjuksköterskor.

2 september 2013

Flaggorna är hissade och solen skiner över Uppsala, där årets Röntgenveckan hålls. Veckan är ett viktigt arrangemang för alla röntgensjuksköterskor, där såväl medarbetarna själva som representanter för olika yrkesföreningar finns med.

I år görs en särskild satsning för blivande specialistläkare inom bild- och funktionsmedicin, som också är i fokus idag. Veckan kommer annars att präglas av årets tema som är tumörsjukdomar.

Karriärvägar för röntgensjuksköterskor

Extra intressant för röntgensjuksköterskor är programpunkterna som handlar om möjliga karriärvägar. Gunnela Örnberg, ordförande i Svensk förening för röntgensjuksköterskor, är moderator och föreläsare för en panelsession som ska presentera olika karriärvägar och diskutera lösningar. Prio ett är att få till en reglerad specialistutbildning i radiografi på ett eller två år utöver grundutbildningen.

– Idag finns magister- och masterutbildningar men de är inte reglerade vilket innebär att man inte får en examen. En reglerad specialistutbildning skulle få verksamheterna att se över sina behov på ett bättre sätt och dessutom skapa karriärvägar, säger Gunnela Örnberg.

På onsdag firar Svensk förening för röntgensjuksköterskor 50 år och då kommer även Gunnela Örnberg att avgå som ordförande. Till ny ordförande föreslås Bodil Andersson, biträdande prefekt, Lunds universitet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida