Kvinnohälsa

Vill att åldersgränsen tas bort för mammografi

Vill att åldersgränsen tas bort för mammografi
Samtliga kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till regelbunden mammografi. Efter 74 års ålder upphör kallelserna att komma. Arkivbild: TT

Åtta av tio kvinnor över 70 år skulle gå på mammografi om de blev kallade. Nu kräver riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) och ordförandena för Cancerfonden och Bro att Socialstyrelsen ser över 74-årsgränsen för mammografi.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet påminner Barbro Westerholm och ordförandena för Cancerfonden och Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, Bro, om att var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är över 74 år. Men efter den åldern kallas inte kvinnor till mammografi.

Detta trots att vi lever allt längre och att det inte är samma sak att vara 70 år i dag som för 30 år sedan, när reglerna för mammografiscreening kom till. Sedan dess har andelen kvinnor som överlever sin bröstcancer ökat kraftigt.

Kvinnorna vill bli kallade

Cancerfonden har låtit Demoskop göra en rikstäckande undersökning bland kvinnor i åldern 70-79 år för att ta reda på hur de upplever att inte längre bli kallade till mammografi. Drygt åtta av tio är kritiska till att de inte längre kallas. En lika stor andel skulle gå på mammografi om de blev kallade.

Debattörerna uppfattning är att åldersgränsen är förlegad och uppmanar därför ansvariga politiker att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda frågan om den övre åldersgränsen.

De anser också att remisskravet till mammografi för kvinnor över 74 år omedelbart bör tas bort i de landsting och regioner som har detta.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida