kompetens

Akademiska utbildar sina egna cancersjuksköterskor

Akademiska utbildar sina egna cancersjuksköterskor
Akademiska sjukhuset i Uppsala vill locka nya sjuksköterskor med sin kompetenssatsning. Arkivbild: Mostphotos

Akademiska sjukhuset i Uppsala satsar både på att ge redan anställda fördjupad kunskap och rekrytera nya sjuksköterskor till cancervården.

Precis som på många andra håll i landet drabbar bristen på specialistsjuksköterskor även cancervården i Uppsala. Nu försöker Akademiska sjukhuset ta ett nytt grepp med en särskild kompetenssatsning på cancersjuksköterskor.

Dels ska åtta nyanställda sjuksköterskor få särskilda utvecklingstjänster som innebär att de under tre-fyra år får varva teori och praktik. Dels kommer mellan fyra och åtta redan anställda sjuksköterskor att få vidareutbilda sig.

Rekrytera och behålla

– Vi tror att det här hjälper oss att attrahera nya sjuksköterskor samtidigt som vi kan lyfta dem som redan finns i organisationen, säger Peter Asplund, sektionschef inom blod- och tumörsjukdomar och ansvarig för kompetensutvecklingsprogrammet.

Han berättar att upplägget är inspirerat av randutbildningen för blivande specialistläkare och att tanken är att skapa avancerade tjänster som ska ge utrymme både för forskning och en mer självständig roll för sjuksköterskan när det gäller bedömning, vård och behandling av cancerpatienter.

Måste ge formell kompetens

Vårdförbundet kände inte till förslaget förrän det presenterades den här veckan, men ställer sig ändå positiva.

– Det är bra att Akademiska arbetar med frågan om hur de ska klara kompetensförsörjningen, både hur de ska få sjuksköterskor att söka sig dit och hur de ska kunna behålla kompetensen, säger Madeleine Grenå, ordförande för Vårdförbundet Uppsala.

Hon hade önskat att sjukhuset och landstinget hade velat teckna avtal om AST, akademisk specialisttjänstgöring, med Vårdförbundet. Men där är intresset svalt i Uppsala.

En annan viktig fråga är att den här satsningen måste ge formell kompetens, anser Madeleine Grenå. Vilken akademisk nivå de nya cancersjuksköterskorna får verkar dock inte vara helt klart. Peter Asplund talar om ”akademisk sjuksköterska” och att utbildningen ska ske i samarbete med akademin, men någon färdig kursplan finns däremot inte ännu.

Inga lönelöften

Hur kommer utbildningen och det ökade ansvaret att märkas på lönerna?

– Vi har inte satt några siffror i nuläget, men det finns ju en princip här på sjukhuset om att utbildning ska leda till högre lön. Men jag tror man ska se att det finns flera drivkrafter. Att få en gedigen introduktion och ha en tydlig karriärväg är viktigt för många. Sen innebär inte det att lönen också är viktig, säger Peter Asplund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida