Akuten i Huddinge skickar ambulanser till Södertälje
Sjuksköterskebristen tvingar akuten i Huddinge till krisåtgärder inför sommaren.
Sedan slutet av förra året har ett 30-tal sjuksköterskor sagt upp sig från akuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Det berättade Vårdfokus i april. De förvärrade arbetsmiljöproblemen har nu fått ännu fler att sluta.
– Det kommer sms i stort sett varje dag med frågor om man kan jobba extra. Övertiden skjuter i höjden men vi får inte schemat att gå ihop. Framför allt saknar vi erfarna sjuksköterskor. Flera helger har vi varit omkring sex personer som jobbat heldagar, från sju på morgonen till halv tio på kvällen. Det går inte i längden, man måste ju ha sin fritid, säger Sinnika Isoaho, sjuksköterska på akutmottagningen och förtroendevald för Vårdförbundet.
Lämnar efter lönebesked
Enligt bemanningsmålen behövs 130 sjuksköterskor på akuten, i dag är det omkring 100 stycken. En siffra som kan förvärras av beskedet som kom för några veckor sedan: årets lönepåslag blir magra 1,5 procent. Det har fått några att säga upp sig, och det finns signaler om att fler kan följa.
– Jag förstår de signalerna om jag ska vara helt ärlig. De som slutar har ett-två års erfarenhet och en låg grundlön. Vi kunde inte lyfta dem så mycket som vi önskar. Vårt ekonomiska utrymme är tyvärr begränsat, säger Alessandro Lupaszkoi Hizden, vårdchef på akuten i Huddinge.
För få vårdplatser
Enligt honom handlar problemet mycket om att sjukhuset har stängt flera vårdplatser. Akuten har dagligen mellan fem och tolv övernattare som behöver mat, omvårdnad och medicinsk behandling. Något personalen ska klara ovanpå sina ordinarie arbetsuppgifter med akut sjuka patienter.
– Vi skulle kanske kunna klara inflödet av patienter med den bemanning vi har i dag. Vi hinner definitivt inte vårda inneliggande, säger Alessandro Lupaszkoi Hizden.
Sedan i våras har arbetsgivaren tittat på olika bemanningslägen. Grönt står för normalt, gult innebär att någon eller några saknas, och rött står för den lägsta accepterade bemanningsnivån utan att patientsäkerheten hotas.
Planen för sommaren var några få röda pass, men nu tycks det bli betydligt fler. Det räcker med att någon blir sjuk eller vabbar för att krisläge ska uppstå.
Vill stänga nattetid
– Vi tycker att man delvis ska stänga akuten på nätterna. Det får man inte göra för landstinget, men det måste till något radikalt. Vi kan inte ha öppet om vi inte har personal. Man kan inte beordra folk att jobba dygnet runt, särskilt inte på sommaren, vi måste få vara lediga, säger Sinnika Isoaho.
Alessandro Lupaszkoi Hizden berömmer personalen för sitt hårda arbete och för sin lojalitet. Han är medveten om att situationen är slitsam, och ser det därför som ytterst viktigt att alla får sina semestrar.
Kan inte möta kraven
Sommaren kan förhoppningsvis klaras med vikarier, men rekryteringen har inte varit fullt lyckad. Man har till och med erbjudit fasta tjänster till vissa av de mest lämpade sökande.
– I går började 25 medarbetare, varav 15 sjuksköterskor. Många är intresserade av att jobba hos oss. Tyvärr kan vi inte alltid ge den lön som man kräver, och som andra sjukhus kan erbjuda.
Under vissa pass i sommar bli det aktuellt att stänga några diskar inne på akuten, och kraftsamla personalen kring ett flöde rent lokalmässigt.
– Det gör vi för att kunna ta hand om patienterna på bästa sätt. Det innebär dock att väntetiderna kan bli längre. Jag kan inte utesluta att vissa patienter kommer hänvisas till andra akutmottagningar.
Ambulanser till Södertälje
Sedan första juni skickas dessutom vissa ambulanser med icke akuta patienter till Södertälje sjukhus.
– Det gäller i dagsläget två till tre ambulanser. Om det går bra kommer det att utvidgas, då ska flera ambulanser från vissa postkodområden köras till Södertälje i stället för till oss, säger Alessandro Lupaszkoi Hizden.
Får de ersättning för det?
– Ja, de får några miljoner från oss, som omfördelas.