Arbetsmiljö

Akuten på Akademiska anmäls till Arbetsmiljöverket

Akuten på Akademiska anmäls till Arbetsmiljöverket
För att försöka lösa problemet med att patienter blir liggande kvar på akuten öppna Akademiska sjukhuset 21 nya vårdplatser. Men det hjälper inte i nuläget, anser skyddsombuden. Foto: Johan Alp

För att minska antalet kvarliggande patienter på Akademiska sjukhusets akutmottagning öppnas en ny avdelning med 21 platser på sjukhuset. Men det hjälper inte personalen i nuläget, anser Vårdförbundet. Nu anmäls akuten till Arbetsmiljöverket.

Som Vårdfokus berättade i förra veckan har akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala stora problem med att skicka patienterna vidare till avdelningarna eftersom det är brist på vårdplatser.

Det sliter på personalen som förutom sitt vanliga arbete med akuta fall även måste försöka hinna med att ge omvårdnad till patienter liggandes i korridorerna.

När Vårdfokus skrev om situationen förra torsdagen låg 24 patienter kvar på akutmottagningen på morgonen. Det motsvarar en hel avdelning.

Öppnar 21 vårdplatser

I svaret på den arbetsmiljöanmälan (se faktaruta) som Vårdförbundets och Kommunals lokala skyddsombud lämnade in i mitten av februari har ledningen nu meddelat att 21 nya platser ska öppnas på sjukhuset.

Malin Gutentoft är skyddsombud på akuten i Uppsala.

– Först i maj kommer platserna att öppnas. Men i närtid får vi inte den hjälp vi efterfrågat. Nästa vecka kommer det till och med vara sex vårdplatser mindre på sjukhuset än vad det är den här veckan, säger sjuksköterskan Malin Gutentoft, Vårdförbundets skyddsombud på akuten.

Går vidare till Arbetsmiljöverket

Nåtot besked om hur länge de nya platserna ska vara öppna eller hur de ska bemannas har de inte fått svar på. De befarar även att många platser som vanligt kommer att stängas inför sommaren.

Malin Gutentoft berättar att hon tillsammans med Kommunals skyddsombud ganska snart kommer att gå vidare sin arbetsmiljöanmälan och be Arbetsmiljöverket om hjälp.

6:6a-anmälan

  • I arbetsmiljölagens paragraf 6:6a står det vad ett skyddsombud ska göra vid allvarliga arbetsmiljöproblem.
  • Först vänder sig skyddsombudet till arbetsgivaren med en skriftlig begäran om vilka problem som måste lösas.
  • Om arbetsgivarens svar med åtgärder inte anses tillräckligt kan skyddsombudet be Arbetsmiljöverket att fatta beslut om föreläggande eller förbud.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida