Lägre valutakurs

Allt färre sjuksköterskor söker legitimation Norge

Allt färre sjuksköterskor söker legitimation Norge
I dag är den norska kronan mindre värd än den svenska - något som får stor betydelse för sjuksköterskor och andra som arbetar i Norge och får sin lön i norska kronor. Bild: Mostphotos

Under 2015 har 518 svenska sjuksköterskor fått norsk legitimation - en kraftig minskning jämfört med tidigare år. En orsak kan vara den norska kronan vars värde har störtdykt.

Redan förra året sågs en kraftig minskning. Då fick 878 svenska sjuksköterskor norsk legitimation.

Som mest var det 2008 då 2 048 svenska sjuksköterskor beviljades legitimation i Norge och sedan dess har det legat en bit över 1 200 årligen.

En förklaring kan vara att lönerna i Sverige har blivit bättre de senaste åren. Samtidigt har den norska kronan minskat kraftigt i värde och gjort att de svenska sjuksköterskorna får med sig mindre pengar hem jämfört med tidigare när de växlar till en allt starkare svensk krona.

Den som tjänar 100 norska kronor får i dag bara 97 svenska kronor för det. I maj fick en sjuksköterska som växlade in 100 norska kronor i stället 111 svenska. Och för några år sedan gav varje intjänad norsk hundralapp 120 svenska kronor.

Värdet på den norska kronan fallit ordentligt under hösten. Först blev den lika mycket värd som den svenskan kronan och nu är den alltså värd mindre. Inte sedan 1992 har den norska kronkursen värderats lika lågt i förhållande till den svenska.

Bakom raset ligger oljepriset som har pressats ner ordentligt den senaste tiden.

Fakta

Uppgifterna om antalet beviljade legitimationer har Vårdfokus fått från Norges statliga auktorisationskontor.

Till dags dato (9 december) har 518 sjuksköterskor beviljats legitimation för att kunna arbeta i Norge.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida