Färre svenska sjuksköterskor får norsk legitimation

Färre svenska sjuksköterskor får norsk legitimation
Det är framför allt två kategorier svenska sjuksköterskor som åker till Norge. Dels de nyutexaminerade och dels de välutbildade mellan 50 och 60 år.

Bättre villkor i Sverige och svagare norsk krona har minskat flykten till Norge.

Förra året fick 878 svenska sjuksköterskor norsk legitimation. Jämfört med tidigare år är det en minskning med nästan en tredjedel, skriver Svenska Dagbladet.

Som mest var det 2008 då över 2 048 svenska sjuksköterskor beviljades legitimation i Norge och det har legat en bit över 1 200 varje år sedan dess.

Lönerna har pressats upp

Att antalet minskar nu kan ha flera förklaringar. En är att den norska kronan försvagats kraftigt vilket gör att det inte är lika lönsamt för svenskar att arbeta i Norge som förut.

En annan förklaring kan vara att bristen på sjuksköterskor i Sverige, i kombination med ett aktivt fackligt arbete och aktionsgrupper som ”Inte under 24 000”, har pressat upp lönerna här hemma.

– Villkoren i Sverige har blivit bättre, sjuksköterskelönerna har ökat och fler väljer att jobba kvar, säger Mette Langvik på norska Manpower till SvD.

Lugnare arbetstempo i Norge

Men Norge har fortsatt stort behov av svenska sjuksköterskor och rekryterar även från andra nordiska länder och kan många gånger erbjuda en bättre arbetsmiljö.

– Det är inte bara lönen som spelar in. I Norge har vi lugnare arbetstempo på avdelningarna. I Sverige går det kanske tio patienter per sjuksköterska, här är det tre, säger Mette Langevik.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida