Patientsäkerhet

Sjuksköterska föreslås bli av med legitimationen

Sjuksköterska föreslås bli av med legitimationen
Ivo begär att sjuksköterskan Willemo Carlssons sjuksköterskelegitimation ska återkallas. Foto: Smålandsposten/Filip Sjöfors

Sjuksköterskans behandling av barn med den alternativmedicinska metoden bioresonans är att likställa med grov oskicklighet. Det anser Ivo som vill att hennes legitimation återkallas. UPPDATERAD KL 18:22.

29 oktober 2019

Som Vårdfokus tidigare berättat har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tidigare granskat sjuksköterskans Willemo Carlssons hälsoklinik Hälsa och livskraft i Växjö. Detta sedan en mamma i ett klagomål till myndigheten beskrivit hur Willemo Carlsson rått hennes dotter att upphöra med sina antidepressiva läkemedel.

Behandlar med bioresonans

Willemo Carlsson undersöker och behandlar såväl vuxna som barn med en metod som kallas bioresonans. Metoden bygger på kvantfysiska teorier som sägs läsa av en persons frekvensmönster inne i kroppens organ. Med hjälp av en maskin ”justeras frekvensen” runt organet.

Nyligen avslutade Ivo sin granskning av verksamheten, för att omedelbart öppna ett nytt ärende där Willemo Carlssons yrkesutövning som sjuksköterska skulle prövas.

Enligt uppgifter från Nyhetsbyrån Siren är prövningen nu klar. Ivo rekommenderar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att återkalla hennes legitimation som sjuksköterska.

Både Ivo och Willemo Carlsson själv anser att behandlingen är att betrakta som alternativmedicin.

Detta säger lagen

Enligt den tidigare kvacksalverilagen, numera patientsäkerhetslagens femte kapitel, får bara hälso- och sjukvårdspersonal undersöka eller behandla barn under åtta år. Just detta har Willemo Carlsson gett som förklaring till varför hon tar emot så små barn som ner till två års ålder.

Men femte kapitlet i patientsäkerhetslagen gäller bara andra än hälso- och sjukvårdspersonal. Eftersom Willemo Carlsson är legitimerad sjuksköterska måste hon enligt samma lag utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Ivo anser därför att Willemo Carlsson inte kan behålla legitimationen om hon vill fortsätta med sin praktik.

Tar beskedet med ro

Själv tycks hon ta beskedet med ro.

– Ivo hade förberett mig på att det var så de skulle hantera ärendet. Så brevet från dem i förra veckan kom mer som en bekräftelse på att de lämnat in sitt yrkande till HSAN, skriver hon i ett mejl till Vårdfokus.

Nu inväntar hon HSAN:s agerande. Beroende på vilken argumentation de åberopar  angående hennes bristande patientsäkerhet kommer hon att förklara sig utifrån den.

– Eftersom min legitimation fortfarande gäller arbetar jag på som vanligt och utifrån de rutiner jag har utarbetat, skriver Willemo Carlsson i sitt mejl.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida