Ambulansförare friad från anklagelse om grov vårdslöshet
Enligt tingsrätten i Värmland går det inte att med säkerhet säga att den ambulansförare som för ett år sedan körde av vägen i Filipstad gjorde det på grund trötthet. I dag kom domen där han frias från anklagelsen för grov vårdslöshet i trafik.
Sent på kvällen den 10 oktober förra året hämtades en kvinna med ambulans från akuten på sjukhuset i Karlstad för transport hem till sitt boende i Filipstad. Bilen kördes av en ambulanssjukvårdare. I passagerarsätet satt en ambulanssjuksköterska som hade slumrat till.
Tappade kontrollen
Vid midnatt tappade chauffören plötsligt kontrollen över bilen och körde över på fel sida av vägen och sedan rakt ner i ett dike. Strax innan hade sjuksköterskan vaknat. När hon tittade ut genom vindrutan såg hon att de var på väg ut i en granskog.
Efter olyckan åtalades ambulanssjukvårdaren för grov vårdslöshet i trafik. Sjuksköterskan fick en nackskada och lider än i dag av ständiga smärtor. Även psykiskt har hon mått dåligt. Året innan hade hon suttit med i en ambulans som i kraftigt snöoväder körde av vägen i 150 km i timmen och voltade.
Den gången fick hon inga fysiska skador. Men efter den andra olyckan började hon blir rädd för att åka ambulans och har haft allvarliga funderingar på att sluta som ambulanssjuksköterska.
Uttröttad enligt åklagaren
Enligt åklagaren hade ambulanssjukvårdaren vid den senaste olyckan kört ambulansen i ett uttröttat tillstånd och i en väsentligt högre hastighet än vad som var tillåtet på vägen. Att ambulanssjukvårdaren förlorade kontrollen över bilen berodde enligt åtalet på att han var uttröttad eller hade somnat.
Under förhandlingen i tingsrätten berättade ambulanssjuksköterskan att kollegan var väldigt skärrad. Han hade frågat henne vad som egentligen hänt. Det kunde hon inte svara på eftersom hon hade sovit. Sedan hade han sagt: ”tänk om jag somnade”.
Till den polis som strax efter olyckan förhörde chauffören sa han att han inte visste vad som hade hänt. Han trodde att han hade ”insomnat”.
Fick ont i magen
Men i tingsrätten sa ambulanssjukvårdaren någonting helt annat. Han förklarade att han var utvilad när han gick på sitt nattpass. När de körde till sjukhuset för att hämta kvinnan hade han däremot en kort stund känt obehag från magen. Lite senare kom magbesvären tillbaka, denna gång kraftigare.
Det kändes som magkramper och han kände sig växelvis varm och kall. Han trodde att han skulle få diarré och körde därför lite snabbare än vad som var tillåtet för att komma till en toalett. Det var bara några få kilometer kvar till äldreboendet dit kvinnan skulle köras.
Plötsligt tappade han kontrollen över bilen och kunde inte påverka vad som hände. ”Han var borta – förlorade medvetandet – och det kändes som han insomnade.”, står det i domen. Sedan körde han över på fel sida av vägen och ner i diket. Efteråt kräktes han.
Olyckan inträffade på en raksträcka och han hade inte känt sig trött. Om han hade gjort det skulle han ha stannat bilen, förklarade han för rätten.
Berättade inte för kollegan
Att han inte hade berättat om magsmärtorna för polisen förklarade han med att han var chockad. Under det korta förhöret sa han heller ingenting om att han hade kräkts.
Inte heller ambulanssjuksköterskan hade noterat det och under bilfärden hade han inte sagt någonting till henne om sina magproblem.
Efter olyckan undersöktes ambulanssjukvårdaren av läkare. Någon medicinsk förklaring till att han plötsligt hade förlorat medvetandet kunde inte slås fast. Det kunde eventuellt ha varit fråga om en vasovagal händelse (vanlig typ av svimning som hör samman med påverkan av nervus vagus), stod det i journalen.
Tingsrätten anser att det inte finns tillräckligt med bevis för att ambulanssjukvårdaren skulle ha kört bilen i uttröttat tillstånd eller somnat, utan att det kan finnas andra förklaringar till varför han tappade kontrollen. Därmed frikänns han från åtalet.