Hot och våld i vården

Ambulanspersonal manifesterade mot våld

Ambulanspersonal manifesterade mot våld
Mannen som hotade att döda alla i ambulansen dömdes till böter. Arkivbild: Anders Olsson

Under rättegången mot den man som tvingade med sig en ambulanssjuksköterska under dödshot i en privatbil satt ett 30 tal ambulanskolleger med under hela förhandlingen. I dag meddelade tingsrätten att mannen bara döms till dagsböter.

Enligt tingsrätten var hoten så allvarliga att han egentligen skulle ha dömts till fängelse.

Men på grund av de speciella omständigheter som rådde i samband med brottet ansåg rätten att det räckte med att döma honom till dagsböter, vilket också var vad åklagaren hade yrkat på.

Mannen har själv uppgett att han i två timmars tid hade ringt SOS Alarm för att försöka få en ambulans till sin far, utan att något hände.

Rättegången hölls i måndags. Den följdes av ett 30-tal kolleger till den ambulanssjuksköterska och ambulanssjukvårdare som hade utsatts för mannens dödshot. Hälften av dem var klädda i sina gröna ambulanskläder.

Enligt kammaråklaren Gunilla Carlsson inledde sjuksköterskan sitt vittnesmål med att förklara sina kollegers närvaro med att rättegången var en manifestation mot allt det hot och våld som ambulanspersonal så ofta utsätts för.

Fler detaljer

Av domslutet framkommer detaljer som tidigare inte varit allmänt kända.

Händelsen inträffade i slutet av mars i år. Ambulanssjuksköterskan och ambulanssjukvårdaren transporterade en patient som varit avsvimmad när de blev stoppade av en bil i en rondell i Stockholmsförorten Fittja.

I bilen låg en livlös man. Sjuksköterskan hämtade en hjärtstartare för att försöka få igång hjärtat, men utan resultat.

En av personerna i bilen var son till den livlösa mannen. Enligt sjuksköterskan och hans kollega var han mer uppjagad än de andra. Han viftade med armarna, skrek och hotade med att döda alla på ambulansen, alla på SOS Alarm och alla på sjukhuset.

Fruktade för sitt liv

Under rättegången förnekade mannen att han skulle ha uttalat dödshoten. Men sjuksköterskan förklarade att han tog dem på så stort allvar att han fruktade för sitt liv. Tingsrätten har beskrivit ambulanssjuksköterskans version av händelseförloppet som mycket trovärdig.

Mannens beteende gjorde att sjuksköterskan inte vågade lämna sällskapet. Han trodde att om han följde med i bilen till sjukhuset så skulle ingen bli skadad.

Framför dem körde ambulanssjukvårdaren med blåljusen påslagna. Under hela färden skrek och hotade mannen att han skulle döda ambulanssjuksköterskan, men väl framme vid sjukhuset släpptes han ur bilen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida