Hot och våld i vården

Vårdpersonal utsätts för allt mer våld

Vårdpersonal utsätts för allt mer våld
Det blir allt vanligare att personal inom den brittiska akutsjukvården utsätts för våld. Arkivbild: Mostphotos

Fysiska våldsangrepp mot sjuksköterskor och annan vårdpersonal i England har ökat med mer än sju procent bara under det senaste året.

20 november 2015

Officiella siffror från den brittiska hälsovårdsmyndigheten NHS visar att nära 19 200 anställda inom akutsjukvården utsattes för fysiskt våld mellan mars 2014 och mars 2015. På bara ett år har våldsangreppen mot personalen ökat med mer än sju procent.

– Det är personalen som blir slagpåsar på grund av att vårdsystemet är så överbelastat, säger det brittiska sjuksköterskeförbundet RCN:s ordförande Janet Davis till Nursing Times.

Samtidigt som våldet mot personalen inom den somatiska akutsjukvården har blivit vanligare har övergreppen inom den brittiska hälso- och sjukvården som helhet minskat från 68 683 rapporterade attacker 2014 till 67 864 attacker 2015.

Allra mest utsatta är de som arbetar inom den psykiatriska vården. Där har det fysiska våldet mot personalen ändå minskat från 47 200 till 45 200 fall under det senaste året. Fysiskt våld mot personal är fortfarande nära tio gånger så vanligt inom psykiatrin som i akutsjukvården.

Även inom ambulansvården är det vanligare att personalen utsätt för våld i sitt arbete. Jämfört med akutsjukvården är det dubbelt så vanligt.

Personalen inom primärvården är minst utsatt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida